БМФ поръча нова серия от 4 кораба

„Параходство Български морски флот“ АД поръча нова серия от четири 31 800-тонни бълкера в китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding Co.

Това съобщиха от компанията пред Maritime.bg, добавяйки че те ще бъдат построени през следващата година.

Проектирането и строителството им се наблюдава от класификационната организация DNV-GL.

Това ще бъдат lake fitted bulk carriers, като такъв тип българският корабособственик вече има осем, които са с около 30 000 тона дедуейт.

Дизайнът на новия проект е разработен съвместно от водещата в тази област китайска компания Shanghai Odely Marine Engineering Co.,Ltd. и Параходство БМФ АД.

Първият кораб от серията ще носи името „Ком“ и ще бъде трети с това име в историята на компанията.

Максималната дължина на бъдещия бълкер е 190,00 м, максималната широчина – 23,70 м, максималното газене (лятно) – 10,50 м. Той ще разполага с шест товарни хамбара и с три палубни крана с товароподемност от по 30 тона. Има подрулващо устройство в носовата част.

Конструкцията тип „лейкър“ дава възможност на кораба да плава по Големите езера в Северна Америка.

Корабната енергетична уредба и корабните системи са проектирани така, че не само да отговарят на най-новите международни изисквания за опазването на околната среда, но и да имат възможност за по-нататъшно развитие на техните възможности.

До края на 2020 г. Параходство БМФ АД ще получи от същата китайска корабостроителница още три 45 500-тонни кораба (Bluetech 45 project) от серията „Плана“ (PLANA – IMO No: 9835769).

Вижте още