Най-малко 30 български моряци са в района на Китай, има първи чужд моряк с коронавирус

Властите в Сингапур съобщиха за първи доказан случай на заразено морско лице със смъртоносния коронавирус.

Става дума за 56-годишен китайски моряк.

Мъжът не е показвал симптоми на заболяването при проведените задължителни прегледи, но по-късно изследванията доказват, че той е заразен.

Китайският моряк е изолиран и тече лечение в болница в Сингапур.

Местното министерство на здравеопазването съобщи лаконично, че „преди настаняването в местна болница и установяване на вируса, мъжът е работил на плавателен съд“.

Властите в Сингапур не съобщават името на кораба. Службите уточняват само, че въпросният кораб е изолиран на рейд и предстои дезинфекция.

Най-малко 30 са българските моряци на кораби, собственост на родни и чужди компании, в района на Китай.

От една от компаниите, чийто кораб в момента плава към китайски пристанище, заявиха пред Maritime.bg, че са взети всички необходими мерки за защита на екипажа.

„Основното е да не се допуска контакт с местни, ще се разтоварва с брегови кранове, искането ни е никой да не се качва на борда, екипажът е осигурен с предпазни облекла, ще се осъществява постоянна дезинфекция“, заявиха от дружеството, пожелало да не се съобщава името на съда.

От най-големия български корабособственик – Параходство БМФ, заявиха пред Maritime.bg, че в момента няма техни кораби в китайски пристанища, нито служители, наблюдаващи градежа на новите кораби, а компанията е в постоянен контакт с местните служби и изпълнява стриктно препоръките им.

Справка на Maritime.bg в РЗИ – Варна установи, че вчера към българските пристанища са изпратени специални препоръки.

Междувременно вчера от Министерството на здравеопазването съобщиха, че в Националния център по заразни и паразитни болести са пристигнаха китовете за генетична диагностика чрез real-time PCR на новия коронавирус 2019-nCoV. Te са били заявени от Националния център преди 3 седмици и са синтезирани на основание доказаните вируси от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията. Реактивите са предназначени за доказване на заболяването, причинено от коронавирус 2019-nCoV, само при хора, които са с изявена клинична картина на тежка пневмония и дихателна недостатъчност. България е една от първите държави, заявили и вече получили китове за диагностика на новия коронавирус, пише в съобщението.

Липсата на подобни китове в съседна Гърция са станали причина за задържане на контейнеровоз в пристанище Пирея. Медии твърдят, че става дума за кораб на YANG MING, пристигнал от Китай. Все още няма подробности за ситуацията с моряците на борда му.

ВИЖТЕ ОЩЕ В ДОКУМЕНТА:

приложения

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за