RDF ще се внася само през Пристанище Варна

RDF модифицирани горива от твърди отпадъци ще се внасят у нас само през пристанищен терминал Варна – Запад.

Това обяви в ефира на Канал 3 министърът на екологията Емил Димитров, предаде Дневник.

С това свое изказване Димитров слага край на истерията, довела и до сътресения при нормалната работа на пристанищния терминал.

Право да използват RDF имат четири предприятия – циментовите заводи Бели Извор, Златна Панега и Девня цимент, и ТЕЦ-Сливен. Според Димитров те имат филтри, които задържат всички вредни вещества, отделящи се при горенето. При монтаж на филтри, такова разрешение ще получи ТЕЦ-Бобов дол.

„За нас е важно да получим подкрепата на легалния бизнес, за да спрем нерегламентирания внос на отпадъци“, заяви министър Димитров. Той посочи, че има голяма обществената нетърпимост към нерегламентираното изгаряне на отпадъци и затова бизнесът, който спазва регламентите и изискванията, трябва да повиши вниманието си и да има по-добра информация и координация с МОСВ и контролните органи. За целта се създава оперативен център  за осъществяване на координация и съдействие на контролните органи по Регламент (ЕО)1013/2006 и проследяване на превозите от границата до съоръженията за оползотворяване. Сред набелязаните мерки е 100% физически контрол на граничните пунктове от Агенция „Митници“, органите на „Гранична полиция“. Предвижда се за  превозите, осъществявани по общите информационни изисквания на чл.18 от регламента,  лицата, уреждащи превози или внос на отпадъци, както и получателите, да бъдат задължени да уведомят съответната РИОСВ по местоназначение на отпадъците най-малко три работни дни преди актуалното начало на всеки превоз.

От предприятията подкрепиха набелязаните мерки. Те увериха, че ще подават регулярна информация и ще спазват новите изисквания. Министърът постави въпроса за приоритетно изгаряне на български РДФ. Дружествата посочиха, че увеличават количествата на използвания РДФ с произход от страната. От „Златна Панега цимент“ посочиха, че в момента 85% от оползотворявания от тях РДФ е с български произход. Циментовият завод в Бели извор на „Холсим“ също изгаря над 60% български РДФ. От „Девня цимент“ също увериха, че вносният РДФ е по-малко от 50% от капацитета на инсталацията. От ТЕЦ-Сливен посочиха, че в момента изгарят само софийски РДФ по договор със Столична община.

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя изложбата „По пътя към българското Освобождение“ по случай 3 март

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални