Възможно е новите кораби за флота да се строят у нас

Очакваните нови патрулни кораби за Военноморските сили може да бъдат построени у нас, въпреки че единствената българска корабостроителница се оттегли от процедурата.

Това става ясно от коментар на военния министър Красимир Каракачанов пред Nova, цитиран от в. Българска армия.

Според изискванията на конкурса поне един от корабите трябва да бъде построен у нас. За двата кораба – италианската и немската компания предлагат те да се построят в България, каза министър Каракачанов. Заехме се с проектите за доставка на нова техника, защото тази задача не можеше да бъде повече отлагана, каза той.

„За самолетите проектът приключи. На дневен ред са двата кораба и бронираните машини. Тук има възможност да участват и български фирми – при самолетите те няма как да участват“, поясни Каракачанов.

По думите му, освен че двата кораба може да бъдат построени у нас, бронираните машини също ще бъдат сглобявани в България. Минимум 20% от компонентите ще са продукт на български фирми, заяви министърът на отбраната.

Проектът за двата патрулни кораба е на стойност 984 млн. лв., а за доставката на 150 бойни машини за пехотата сумата е 1,464 млрд. лв.

Последни новини

Последни новини

Говорят освободените рибари от Румъния: Искаме незабавна оставка на шефа на ИАРА

За незабавна оставка на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова се обявиха освободените от Румъния български рибари.