Източното крайбрежие на САЩ вече не е "сигурно убежище"

Заради активността на руските подводници източното крайбрежие на Съединените щати вече не е „сигурно убежище“ за американския флот. Така смята вицеадмирал Андрю Л. Луис от ВМС на САЩ, цитиран от The Drive.

Според него заради разгръщането на по-модерните и тихи руски подводници американските ВМС вече не разглеждат Атлантика като зона на своето неоспоримо господство. Той добавя, че врагът е започнал да използва военна техника „с по-смъртоносни оръжейни системи“, предаде РИА „Новости“.

„Нашите кораби вече не могат да разчитат на това, че ще се намират в сигурно убежище на източното крайбрежие или че поне биха успели безпрепятствено да пресекат Атлантическия океан, за да изпълнят операции на друго място“, каза Луис по време на събрание на Военноморския институт на САЩ и Центъра за стратегически и международни изследвания.

По негови думи новата реалност е такава, че, още щом моряците напуснат Норфолк (главната военноморска база на Атлантическия флот на САЩ), те ще действат в небезопасна зона.

Вицеадмиралът отбелязва, че подводниците на руския флот патрулират из Атлантическия океан „във всеки един момент“. Той обръща внимание, че активността на подводниците значително се е увеличила през последните години. При това военният не привежда никакви конкретни данни за разполагането на руска военна техника край бреговете на Съединените щати.

Луис добавя, че активността на Москва не се ограничава с подводни действия. Адмиралът напомня, че през декември миналата година Пентагонът активно е следил движението на разузнавателния кораб „Виктор Леонов“ около американското крайбрежие. Според него маневрите на руския съд са предизвикали „известен смут“ сред военните. Авторът на статията отбелязва, че от страна на бреговата охрана няма никакви потвърждения за това.

Вицеадмиралът отбелязва, че във връзка с това подготовката на военните кораби и подводници на САЩ за операции става все по-сложна, предаде RBTH.

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg