Увеличава се скоростта на теченията в Световния океан

Океанските течения в момента се движат по-бързо, отколкото преди две десетилетия.

Ново изследване, публикувано на 6-ти февруари в списание „Science Advances”, открива, че това ускорение се случва по целия свят, с най-забележими ефекти в тропическите ширини. Повишената скорост не е само на повърхността на океана, а и в дълбочина до 2000 метра.

Размерите и степента на ускорението в океанските течения, които открихме в целия световен океан на до 2000 метра дълбочина, бяха доста изненадващи“, казва в изявление съавторът на изследването Джанет Спринтал, океанограф в института за океанография на Скрипс в университета в Калифорния, Сан Диего.

Въпреки че очаквахме известна промяна заради засилените ветрове през последните две десетилетия, ускорението е над очакванията ни – това е изненадваща промяна, която вероятно се дължи на глобалните климатични промени“, добавя Спринтал.

Ветровете над океана се засилват с 1,9% на десетилетие, установиха изследователите. Това увеличаване на скоростта на вятъра пренася енергия в океанската повърхност и впоследствие в дълбочина.

В около 76% от горните 2000 метра на океаните са наблюдавани увеличения на кинетичната енергия. Като цяло скоростта на океанските течения се повишава с около 5% на десетилетие от началото на 90-те години, установи проучването.

Изследването е ръководено от Шиджиан Ху, океанограф от Института по океанология в Кингдао, Китай. Ху, Спринтал и техните колеги искат да разберат какво е влиянието на глобалните промени в океанските течения.

Ускорението няма как да се види веднага, защото океанските течения по принцип се движат бавно, заяви пред Уошингтон Пост съавторът на изследването Майкъл Макфайдън, изследовател от Националната администрация за океаните и атмосферата.

Например, Южното екваториално течение в Тихия океан се движи със скорост 1,6 км в час, така че за десетилетие ще увеличи скоростта си само с 0,8 км в час, каза той.

Огромните количества вода, която се движи обаче, означават, че е необходимо значително количество енергия, за да се създаде това ускорение. Промените са по-големи от очакваната естествена променливост, което предполага, че виновникът е глобалното затопляне.

Остават много въпроси за океанската циркулация, на които трябва да бъдат намерени отговори, пишат Ху и неговите колеги в новия си документ. Например, има много малко наблюдения на циркулацията в по-дълбоки води, така че изключително малко информация е ясна за промените в дълбоките океани.

Разбирането на промените в циркулацията на океана и скоростта на океанските течения е важно за разбирането на изменението на климата и неговите последици, пишат изследователите.

Източник dnews.bg

Последни новини

Последни новини

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент