Пентагонът отчита засилена активност на ВМС на Русия и Китай

Пентагонът публикува карта, на която са отбелязани зоните на повишена активност на руските и китайските военноморски сили. Документът беше обнародван в рамките на подготовката на военния бюджет на САЩ за финансовата 2021 г., пише РИА „Новости“.

Високата активност на руснаците е отбелязана край югоизточното крайбрежие на САЩ, на север в Атлантическия океан и в Карибско море. Освен това е посочено значителното присъствие на руския флот в Арктика.

Китай, според картата, е най-активен в Чукотско море, Южнокитайско море и в западните части на Тихия океан. 

„Нашите противници продължават да изграждат своите военноморски сили и да разширяват зоните на операции и сътрудничество помежду си. Например, през последното десетилетие китайският военноморски флот нарасна от 262 до 335 надводни кораба, докато Русия продължава да инвестира в модерни подводници със скрити възможности“, се казва в документа.

Други конкуренти на САЩ, включително Иран и Северна Корея, използват „асиметрични възможности“, за да сеят „нестабилност и несигурност“. Какво точно се има предвид, не е уточнено.

„Имаме достатъчно, за да се защитим от все по-ефективните морски противници, които създават проблеми за нашата икономическа сигурност, а вероятно и за начина ни на живот“, отбелязва изданието.

Както бе съобщено, за борба с тези и други заплахи администрацията на САЩ предложи бюджетът за отбрана да се увеличи за финансовата 2021 г. от 738 на $740,5 милиарда.

Засилването на присъствието си в океаните е един от приоритетите на руския флот. Както заяви главнокомандващият Владимир Королев преди около година, руските военни кораби трябва да бъдат във важни райони, „в такава численост, която да изключва всякакви заплахи по тези направляния“.

Военноморският флот на Русия разглежда като заплаха за сигурността на страната увеличаването на активността на НАТО близо до границите на Русия, разполагането на морски системи за противоракетна отбрана и стратегически неядрени системи за високоточно оръжие.

Източник RBTH

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).