С петиция до премиера Борисов искат оставки в Морска администрация – София

Неправителствени организации подготвят петиция до премиера Бойко Борисов с искане за оставка на цялото ръководство на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ – София.

Това съобщиха пред Maritime.bg от БУЛСАР, допълвайки, че петицията е подкрепена от Моряшкия професионален съюз, Съюз на моряците ветерани – Бургас и Клуба на корабните механици – Варна.

На снимката е корабът-близнак на българския ПЕРУН, който е действащ спасителен кораб в Украйна и участва в операции по търсене и спасяване.

Като обосновка за исканията си те сочат скандалите през последните години, свързани с дейността на агенцията, както и невъзможността на България да изпълнява функции по морско търсене и спасяване. (вижте тук)

Раздуване на структурата на агенцията, въпреки многократните заявки, че същата ще се оптимизира, както и водещата до разединение в морския бизнес политика на агенцията е сред причините за исканата оставка. (вижте тук)

Сред останалите главни аргументи в петицията е провалената след обществено недоволство поръчка, с която ръководството на ИА „Морска администрация“ се готвеше да даде 1.5 млн. лева за „влекачи студен резерв“, които да осъществяват търсене и спасяване. (вижте тук)

БУЛСАР, подкрепени и от други морски неправителствени организации, смятат, че и зад операцията по изтегляне на горивото от танковете на МОПАНГ стои отново „далавера“, тъй като смятат, че цената на самата операция е изключително завишена. (вижте тук)

Друг ключов аргумент, с който се иска оставка на ръководството на агенцията, е международният скандал с либийския танкер БАДР, който срина и без това нищожния ни авторитет като морска държава. (вижте тук)

Морските организации са подразнени и от басноснословните харчове на агенцията, която дава 100 хил. лева за самолетни билети и 300 хил. лева за униформи, които дори изпълнителният й директор не смята за необходимо да носи по време на учения с Европейската агенция за морска безопасност (вижте тук).

Агенцията обяви и поръчка за близо 200 хил. лева за СУСИ. (вижте тук, тук и тук)

Maritime.bg ще публикува и линк към електронен формат на петицията, която ще бъде отворена и за заетите в морската индустрия, с зов към София за незабавна намеса в политиките на агенцията от премиера, което ще бъде и едно от исканията на организирания във Варна протест в сряда.

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост