К.д.п. Богданов, БМК: Мястото на Морска администрация е във Варна

Мястото на Изпълнителна агенция “Морска администрация” е във Варна.

Това каза пред Maritime.bg председателят на Българска морска камара к.д.п. Богдан Богданов.

В отговор на въпрос защо през последните 8 години обещаното от правителството преместване и децентрализация на агенцията не се е случило, той уточни: “Ние нито сме забравили за това, нито сме спрели да го искаме”.

По мнение на Българска морска камара, преместването на агенцията във Варна би осигурило много по-бързо и лесно решаване на ежедневните проблеми на сектора.

“Отделно – капацитетът на Варна, специалистите, с които разполага Варна, надхвърля значително възможностите, които предлага София”, подчерта още к.д.п. Богданов.

По повод скандала със спасителния кораб ПЕРУН, к.д.п. Богданов заяви, че главният въпрос следва да бъде не какво е днешното състояние на кораба, а кой е виновен да се стигне до това положение.

Той подкрепи и тезата, че България има генерален проблем с търсенето и спасяването, предупреждение, което отправят от години морските неправителствени организации.

“Всичко това е достояние на институциите, от години браншът сигнализира. Немислимо е някой да твърди, че не знае или чува сега. Въпросът е да има все пак някакво възмездие и справедливост, а щом ще се проверяват сделките за приватизация, редно е да се провери и тази с ПЕРУН”, коментира още председателят на Българска морска камара.

Maritime.bg припомня, че група неправителствени организации, броят на които продължава да се увеличава, искат с петиция до премиера Бойко Борисов незабавните оставки на цялото ръководство на ИА “Морска администрация”.

За утре (сряда) от 1030 ч. пред сградата на Дирекция “Морска администрация” е насрочен и мълчалив протест срещу обявения търг за продажба на кораб ПЕРУН и ръководството на “Морска администрация” – София, което създаде редица скандали в сектора през последните години.

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент