Още 100 заразени с коронавирус на Diamond Princess

Японското министерство на здравеопазването съобщи днес, че още 99 души на круизния кораб, поставен под карантина в пристанище Йокохама, са дали положителни проби за новия коронавирус, с което общият брой на случаите на плавателния съд стана 454, предаде ДПА, цитирана от БТА и dir.bg.

Японските здравни власти досега са изследвали общо 1723 души на борда на Diamond Princess, където имаше 3700 пътници и екипаж, съобщи обществената телевизия Ен Ейч Кей.

От новооткритите 99 случая, 43 са на японци, посочи още министерството.

Сред новоустановените случаи на зараза има и руска гражданка. Това е първи случай на заразен руски гражданин на борда кораба, предаде ТАСС. Предстои прехвърлянето на рускинята в болница.

Смята се, че жената е първият руски гражданин, заразен с новия вирус, отбелязва Ройтерс. В Русия бяха открити два случая на заразата, но те са китайски граждани.

Корабът под карантина

DIAMOND PRINCESS беше поставен под карантина на 4 февруари в условията на разрастваща се пандемия от новия коронавирус, появил се в китайски град Ухан.

Поне 65 души, носители на вируса, са прехвърлени на брега в Япония.

Японският министър на здравеопазването Кацунобу Като предупреди вчера, че Япония навлиза в „нова фаза“ на вирусната инфекция. Вече се установяват нови случаи на зараза у хора, които не са се върнали от Китай, където е огнището на епидемията, и не са били в контакт с хора от Китай.

Китай съобщи, че досега с вируса са се заразили над 70 000 души, а броят на смъртните случаи в страната е достигнал 1700, посоча ДПА.

Корабът напусна Йокохама на 20 януари и се върна на 3 февруари. Първият пътник с установено наличие на новия коронавирус беше китайски гражданин, който слезе на 25 януари в Хонконг.

По решение на японските власти на круизния кораб беше обявена карантина, която се очаква да продължи до 19 февруари.

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на