Дубай сваля DP World от борсата

Германските кредитори Citi и Deutsche Bank са започнали преговори с други банки за продажба на дълг за над 9 млрд. долара, използван от Дубай за придобиване на логистичната и пристанищна компания DP World и за рефинансиране на заеми на инвестиционната компания Dubai World, съобщи Reuters, цитирана от Капитал.

През седмицата Дубай обяви, че държавната компания Port and Free Zone World (PFZW), част от Dubai World, обмисля да закупи публично листнати акции на пристанищния оператор DP World. 

Сделката се оценява на над 13.9 млрд. долара и ще добави дълг в размер на милиарди долари към портфейла на инвеститора.

Citi и Deutsche Bank участват в сделката, като управляват около 9 млрд. долара от дълга. Те са започнали преговори с други кредитори за намаляване на експозицията си, казват още източниците на Reuters.

Дългът за 9 млрд. долара включва дивидентни плащания, 2.7 млрд. долара за придобиване на листнатите акции, както и за рефинансиране на някои дългови падежи.

Конгломератът Dubai World, който се занимава с управление на пристанища, хотели и недвижими имоти, подписа споразумение за преструктуриране на дълговете си за 25 млрд. долара през 2011 г., след като арабското емирство беше ударено от глобалната финансова криза.

Дубай ще свали държавната компания DP World от борсата, за да изплати дълг на компанията – собственик на пристанищния оператор PFZW. Връщането на дружеството в непубличния сектор става след опитите на емирството да излезе от петгодишно забавяне на икономиката, предизвикано от срива на цените на горивата през 2014 г. и нарастващия геополитически смут.

Вижте още