Учени искат спешно увеличаване на защитените зони в Световния океан

Най-малко 26% от океаните имат спешна нужда от мерки, за да успеем да спасим морското биоразнообразие – това сочи ново проучване на Университета в Куийнсленд. Според експерти международната общност трябва много бързо да увеличи усилията за опазването на морската среда, за да се запази успешно състоянието на световните океани, предаде Фрамар.

Загубата на биоразнообразие е един от най-големите екологични проблеми на нашето време. Човешките дейности, свързани със селското стопанство, урбанизацията и извличането на природни ресурси доведоха до мащабно унищожаване на хабитатите на много видове, причинявайки не само спада, но и изчезването им.

Според водещия проучването д-р Кендал Джоунс „Осигуряването на хабитат за всички водни видове изисква 8,5 милиона квадратни километра нови защитени територии. Към момента една трета от всички морски видове имат по-малко от 10 на сто от ареала им обхванат от защитени територии. Консервирането на териториите, които идентифицираме в проучването ни, би предоставило на всички морски видове разумно пространство, за да живеят свободно от човешки въздействия като риболов, търговско корабоплаване или отток от пестициди.“

Авторите са картографирали над 22 000 местообитания на морски видове и са приложили математически подход, за да идентифицират минималната площ, необходима за улавяне на част от всеки вид.

Те също така включват области с международно значение за биологичното разнообразие (известни като ключови райони за биологично разнообразие) и райони, в които човешкото въздействие върху океана е изключително ниско (известно като морски пустини).

В проучването си екипът открива, че общата площ на океана, необходима за опазване, варира между 26 и 41%, в зависимост от размера на ареала на всеки запазен вид.

Основните региони за опазване включват Северния Тихи океан близо до Китай и Япония и Атлантическия океан между Западна Африка и Северна и Южна Америка.

Директорът на Обществото за опазване на дивата природа и Джеймс Уотсън, професор в Университета в Куийнсленд, твърдят, че откритията показват спешната необходимост от по-големи усилия за опазване на водните богатства.

„Представители от различни страни ще се съберат в Китай през тази година, за да подпишат споразумение, което ще ръководи глобалното опазване в рамките на следващите десет години“, заяви Уотсън. Професорът също допълва, че „Правителствата трябва да действат смело, както действаха при подписването на Парижкото споразумение за изменението на климата, ако искаме да спрем кризата, пред която са изправени много морски видове“.

От проучването става ясно, че е от ключово значение глобалните стратегии за опазване да включват бързи действия за опазване на застрашените видове и екосистеми, съчетани с подходи за устойчиво управление на океана в неговата цялост.

„Не става въпрос само за строго защитени морски зони. Трябва да използваме широк спектър от стратегии, включващи забранени за риболов зони, определяне на морски резервати и създаване на широкомащабни политики, за да сложим край на незаконните и неустойчиви търговски риболовни операции“, заяви Уотсън.

Авторите подчертават, че опазването на океана е от съществено значение за хората и биоразнообразието.

„Милиони хора по света зависят от морското биоразнообразие като решаващ източник на храна и доходи“, казва професор Уотсън. „Добре разработеното споразумение за глобално опазване ще помогне за запазването на тези средства за препитание в бъдеще.“

Източник Framar

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент