Спасената "Ханъм" търси нов собственик

След продължила близо 12 часа операция, плаващата под флага на Република Турция моторна лодка „ХАНЪМ“ бе успешно изтеглена в района на Транзитна търговска зона.

В операцията участваха водолази на специализираната „Аква пром“, специализирания кораб НОМАД и ЕЛС АД.

Maritime.bg припомня, че на 24 февруари моторната лодка бе изхвърлена на скалист бряг и потъна частично извън фарватера в района на канала море-езеро във Варна.

Плавателният съд е собственост на британката Катрин Абът, която живее на „ХАНЪМ“ от 20 години, а преди Варна е пребивавала на борда й в района на Истанбул.

Абът не е била на борда на „ХАНЪМ“, когато районът е ударен от шквал, но прави неуспешен опит да я спаси с риск за живота си. По-късно британката е спасена от ветроходци от ЯК „Понтос“ и водолазите на „Аква пром“.

Още на следващия ден започнаха огледите на съда, но хидромеорологичната обстановка не позволи лодката да бъде изтеглена.

Едва днес, след сериозна борба с нахлуващата вода през няколко пробойни в махагоновия й корпус, съдът бе изтеглен и провлачен на борд на НОМАД до ТТЗ-Варна.

Фоторепортаж (вижте видео по-долу):

Видео:

Тепърва ще се оценяват нанесените щети на „ХАНЪМ“, но собственичката й каза пред Maritime.bg, че планира да я продаде.

По думите на Абът, моторният съд е конструктивно здрав, не са нанесени щети по винтово-рулевия й комплекс.

16-тонният съд е с дължина 12.5 m, широчина 4.15 m, задвижва се от 1 двигател Iveco с 1 220 hp, плава под флага на Турция.

Абът заяви, че е готова да обсъди предложения за продажбата на „ХАНЪМ“ във вида й, подчертавайки че това в никакъв случай не означава, че ще се раздели с нея на безценица.

Всичко по темата:

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота