142 години от Освобождението на България

На 3 март отбелязваме 142 години от Освобождението на България – подписването на Санстефанския мирен договор, който е прелиминарен, но дава началото на Княжество България и основите на българската национална държава. Териториите от спрямо това споразумение са силно редуцирани няколко месеца по-късно на Берлинския конгрес.

Договорът е подписан около 17 ч. на 3 март 1878 г. в Сан Стефано (днес квартал на Истанбул), от граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от руска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя.

България се готви да отбележи своя празник.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в церемонията по издигане на Националното знаме на България, която ще започне в 11.00 часа пред паметника на Незнайния воин в столицата по повод на Националния празник, съобщиха от Министерството на отбраната.

На събитието ще присъстват представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и висши офицери от Въоръжените сили. В ритуала ще участват формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. По време на изпълнението на химна на България ще бъде изпълнен артилерийски салют от 20 залпа. Те ще бъдат произведени от 122-мм артилерийска батарея от състава на Националната гвардейска част, разположена в Княжеската градина в столицата.

По повод Националния празник в 12.00 часа ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на администрацията на президента.

Тържествената проверка /заря/ в чест на 142-ата годишнина от Освобождението на България ще се състои от 18.30 часа на площад „Народно събрание“. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, военните формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 – Божурище, и знаменен взвод със знамената светини – Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-ти пехотен Търновски полк.

На тържествения ритуал ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов и представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и Българската армия.
Командващ тържествената проверка /заря/ ще бъде бригаден генерал Петьо Мирчев – заместник-командир на Военновъздушните сили.

Румен Радев и Цвета Караянчева ще бъдат на Шипка, където беше отменено официалното честване на празника във връзка с опасения от влошаване на епидемиологичната обстановка заради коронавируса.

Външно съдържание и реклама

Източник Дарик

Последни новини

Последни новини