Продължава оборудването на такелажен кабинет в Морската гимназия в Бургас

Трендафил Витанов ще обучава учениците от Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Св. Никола“ в Бургас.

Известният тралмайстор ще води дисциплината „Морско такелажно дело“.

Витанов е работил 25 години в „Океански риболов“. През обучението ще преминат всички възпитаници на Морското училище.

В момента в гимназията продължава оборудването на специален такелажен кабинет. В него ще продължи използването на съществуващи макетни табла с видове възли, приспособления и инструменти за такелажа, които имат и сантиментална стойност, тъй като с тях са се учили на занаят поколения бургаски моряци. Но ще бъдат изработени и нови.

В модернизирания кабинет учениците ще могат нагледно да се обучават на видовете корабни въжета, обзавеждането на кораба с блокове, скоби (шегели), коуши, халки и обтегачи, както и да извършват такелажни работи.

Морската гимназия в Бургас търси своето достойно място в съвременния свят, след като местната община поиска и получи управлението й в края на миналата година и сега, с помощта на местната морска общност, полага усилия да модернизира материалната база и обучителната му програма.

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва