Капитан Кейт и "най-нежният екипаж" поеха на историческо плаване (видео)

Първата жена-капитан в Америка Кейт МакКю, по-известна само като кап. Кейт, заедно с 26 офицери – всички дами, поеха на първо историческо за морската индустрия плаване на борда на пътническия кораб CELEBRITY EDGE.

Вчера, Международен ден на жената, 306-метровият CELEBRITY EDGE бе изведен от Порт Евърглейдс под зоркия поглед на Черил Пипс, първата жена морски-пилот в САЩ (вече пенсионерка).

Дами от 16 различни държави, сред които и България, са в изцяло женския офицерски състав на кораба.

Както Maritime.bg първи съобщи, българката Биляна Великова е избрана от Celebrity Cruises за директор „Храни и напитки” на борда на кораба, приемащ 2 918 пасажери и 1 320 души екипаж.

CELEBRITY EDGE ще осъществи едноседмичен Карибски круиз, съобщават от компанията-собственик на кораба.

Целта на историческото плаване е да промотира морската индустрия сред нежния пол като подходяща за развитие без ограничения.

Глобално едва 2% от всички моряци са жени, а секторът изпитва засилващ се недостиг на кадри. В Celebrity Cruises са горди, че през последните години успяват да увеличат до близо 25% броя на жените в офицерските си състави.

Видео:

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по