Първи женски екипаж в Черноморския флот на Русия

Във Военноморския флот на Русия сформираха първия експериментален женски екипаж. Три жени ще служат на патрулен катер от типа „Раптор“ в състава на Черноморския флот.

Военнослужещите, както съобщават от руското министерство на отбраната, вече са пристигнали за подготовка в Обединения учебен център в Санкт Петербург.

Както каза главнокомандващият на руския ВМФ адмирал Николай Евменов, обучението на женския екипаж ще продължи до 27 април. През това време момичетата трябва да овладеят енергийната установка, системите за навигация и комуникация, въоръжението и да отработят управлението, пише „Российская газета“, предаде RB.

„В следващите дни екипажът ще започне планови тренировки по борба за оцеляване, включително борба за живучест, както и спускане на спасителен плот“, заяви адмирал Николай Евменов.

След приключване на обучението първият женски екипаж ще се върне на Черноморския флот за служба.

Патрулните катери по проект 03160 „Раптор“ са предназначени за патрулна служба в крайбрежната зона на морето, проливите и устията с максимално разстояние до 80 мили от пункта на базиране. Съдовете от серията развиват до 50 kn.

„Раптор“ могат да превозват до 20 морски пехотинци и да евакуират ранени. Въоръжени са с две картечници „Печенег“ с калибър 7,62 мм, както и с 14,5-мм боен модул КПВТ.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по