Какво е да си жена помощник-капитан в "Грийнпийс"

Симона Стоева е един от вдъхновяващите примери за развитие на жените на море. Мони е на 26 години от град Генерал Тошево и в момента е трети помощник-капитан на корабите на “Грийнпийс”. 

Симона Стоева, по време на експедицията до Антарктида.
© Denis Sinyakov / Greenpeace

Защо избра кораб на “Грийнпийс”?

Първото ми плаване с кораб на “Грийнпийс” беше случайно. Или по-скоро интересна възможност да придобия опит и да опозная каузата на организацията. За много кратко време установих, че животът и културата на нашите кораби се различават от тези на останалите. Сега просто не мога да си представя да работя на друго място. 

Симона, на кораба MY Esperanza, в Атлантическия океан.
© Jeremy Sutton-Hibbert/ Greenpeace

Разкажи ни за опита ти като помощник-капитан.

Започнах в “Грийнпийс” като кадет – доброволец, а от две години съм помощник – капитан. Работата ми включва основно навигиране на кораба. А поради естеството на дейността на организацията, имам късмета да правя това в някои от най-красивите и предизвикателни кътчета на света. Освен това се грижа за всички средства, свързани с безопасността на кораба. Като офицер на “Грийнпийс” взимам участие в разнообразните акции, кампании, демонстрации. Всеки път работим заедно с учени от цял свят и се докосваме до най-съвременни изследователски похвати.

Симона Стоева на кораба на кораба Arctic Sunrise в Северно море.
© Greenpeace

Какъв е екипът ви? Какво е съотношението жени-мъже. С какво смяташ, че допринасяш ти?

Екипажите на кораби “Грийнпийс” са формирани от различни националности. И всички сме равни! Организацията се старае да балансира съотношението мъже – жени има взаимно уважение и разбирателство между нас.  

Симона и Raph (R) от Германия на борда на Esperanza, Аржентина.
© Cristobal Olivares / Greenpeace

Какво в работата ти те вдъхновява? А какви са предизвикателствата? 

Вдъхновявам се всеки път когато погледна през филистрина. Не мисля, че някога ще ми омръзне да гледам океана и живота в него. Вдъхновявам се, когато виждам и съм част от група хора, събрани от целия свят, които работят като екип, борейки се за по-добро бъдеще. Предизвикателства винаги ще има, но те са там, за да бъдат преодолявани.

Симона на борда на кораба Esperanza, в Средиземно море.
© Jeremy Sutton – Hibbert / Greenpeace

Как се бориш със стереотипите в работата си? Работата на кораб често е считана за мъжка. Има дори стари приказки, че жена на кораб носи лош късмет.

Симона на борда на кораба Esperanza, в Средиземно море.
© Jeremy Sutton – Hibbert / Greenpeace

За щастие, в “Грийнпийс”, няма нужда да се боря със стереотипи. Обаче, извън организацията съм се сблъсквала с какви ли не коментари, остарели възприятия и ситуации, граничещи с полова дискриминация – и то единствено от хора, които никога не са работили с мен. Начинът за справяне на проблемите е да работим усилено и да се доказваме всеки ден. Но не смятам че в 21-ви век жените трябва да се доказваме двойно и тройно, за да заемем позиция, която се смята за мъжка.

За какво мечтаеш? Как изглежда за теб един по-добър свят? 

На борда на кораба Esperanza, по време на експедицията до Антарктида, 2020 г.
© Christian Aslund / Greenpeace

Мечтая за свят, в който няма да ми бъде казвано да си стоя вкъщи, защото мястото ми не е в морето. Свят, в който няма мигранти, които се дават в морета и океани, прескачат стени и бодливи огради, сблъсквайки се с въоръжени полицаи, с единствената цел да спасят живота си. Свят, в който политиците и всички останали признават, че сме в извънредно положение за климата и се борят за бъдещето на единствената ни планета Земя. Представяйки си един по-добър свят, виждам повече състрадание към хора, животни, природа. Също, си представям свят без каквато и да е дискриминация.

Плаваш из целия свят, включително наскоро беше в Антарктида. Как се отразяват климатичните промени на тези недостъпни места?

Симона, Антарктида, 2020 г.
© Christian Aslund / Greenpeace

В Антарктида беше доста по-топло, отколкото очаквах. В един момент Аржентинската база записа температурен рекорд от 20,75°С. Глобалното затопляне води до намаляване популацията на организми, които са в началото на хранителната верига, а от там и на останалите обитатели на Южния океан – риби, пингвини, тюлени, китове. Изследването ни в Антарктида беше с цел преброяване популацията на пингвините и резултатът беше спад със 70%.

Освен това събрахме сериозно количество отпадъци достигнали бреговете на острови,за които знаем,че човешки крак почти не е стъпвал. Жалко е, че безотговорното отношение нанася трайни увреждания и остава следи и в най- недостъпните и диви места в природата.

Вижте още:

Източник Грийнпийс по повод Международния ден на жената

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие