NYK иска спиране на делото за сблъсъка с американски разрушител

Прекратяване на делото за 287 млн. щ. долара обезщетения за сблъсъка между контейнеровоза ACX CRYSTAL и USS FITZGERALD, искат адвокатите на японската NYK.

Те твърдят, че американските съдилища нямат никаква юрисдикция и правомощия да разглеждат в съдебен процес сблъсъка между двата кораба, станал на около 60 nm югозападно от Йокосука, Япония, на 17 юни 2017 г., при който загинаха седем американски моряци, а други бяха ранени.

Maritime.bg припомня, че в края на миналата година семействата на загиналите и пострадали американски моряци заведоха иск срещу NYK Line, чартирала плаващия под флага на Филипините контейнеровоз ACX CRYSTAL.

Съдещите NYK близки на загиналите и някои от оцелелите при инцидента моряци твърдят, че случаят им е донесъл душевни терзания, загуба на заплати, болка и страдания и „предсмъртен страх“.

Адвокатите на NYK посочват, че корпорацията е базирана в Япония и никога седалището й не е било в САЩ, което практически означава, според тях, че местните съдилища не могат да разглеждат подобен процес.

NYK „има съществени, систематични и непрекъснати контакти със Съединените щати като цяло“, твърдят пък адвокатите на ищците.

Очаква се „по-късно през годината“ американски съд да реши дали да даде ход на процеса.

Maritime.bg припомня, че в доклад след инцидента Военноморският флот на САЩ подчерта виновността на офицерите на мостика на американския боен кораб за сблъсъка. Въпреки това част от екипажа и близки на загиналите завеждат делото срещу NYK.

През същата година друг американски разрушител USS JOHN MCCAIN се сблъска с танкера ALNIC MC. Според доклади от разследването на този инцидент, виновни и за този сблъсък са американските военните моряци.

Двата инцидента доведоха до серия оставки в американския флот и цялостен преглед на програмите за подготовка на навигатори.

По темата:

Последни новини

Последни новини

Изграденият от ДППИ Планетариум в Бургас кандидатства за „Сграда на годината“

Изграденият от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) Планетариум в Бургас участва в престижния национален конкурс „Сграда на годината“ и е класиран в

Гранична полиция купува дронове за наблюдение на морската граница за близо 4 млн. лева

Най-малко два броя безпилотни летателни състеми за нуждите на граничното наблюдение на морската държавна граница ще придобие ГД "Гранична полиция". Това става ясно от

Съветът за сигурност на Русия предупреждава за повишена минна опасност след бурите в Черно море

Минните полета край Украйна вероятно са разпръснати от скорошната буря с височина на вълната до 9 метра. Това заяви зам.-секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация