NYK иска спиране на делото за сблъсъка с американски разрушител

Прекратяване на делото за 287 млн. щ. долара обезщетения за сблъсъка между контейнеровоза ACX CRYSTAL и USS FITZGERALD, искат адвокатите на японската NYK.

Те твърдят, че американските съдилища нямат никаква юрисдикция и правомощия да разглеждат в съдебен процес сблъсъка между двата кораба, станал на около 60 nm югозападно от Йокосука, Япония, на 17 юни 2017 г., при който загинаха седем американски моряци, а други бяха ранени.

Maritime.bg припомня, че в края на миналата година семействата на загиналите и пострадали американски моряци заведоха иск срещу NYK Line, чартирала плаващия под флага на Филипините контейнеровоз ACX CRYSTAL.

Съдещите NYK близки на загиналите и някои от оцелелите при инцидента моряци твърдят, че случаят им е донесъл душевни терзания, загуба на заплати, болка и страдания и „предсмъртен страх“.

Адвокатите на NYK посочват, че корпорацията е базирана в Япония и никога седалището й не е било в САЩ, което практически означава, според тях, че местните съдилища не могат да разглеждат подобен процес.

NYK „има съществени, систематични и непрекъснати контакти със Съединените щати като цяло“, твърдят пък адвокатите на ищците.

Очаква се „по-късно през годината“ американски съд да реши дали да даде ход на процеса.

Maritime.bg припомня, че в доклад след инцидента Военноморският флот на САЩ подчерта виновността на офицерите на мостика на американския боен кораб за сблъсъка. Въпреки това част от екипажа и близки на загиналите завеждат делото срещу NYK.

През същата година друг американски разрушител USS JOHN MCCAIN се сблъска с танкера ALNIC MC. Според доклади от разследването на този инцидент, виновни и за този сблъсък са американските военните моряци.

Двата инцидента доведоха до серия оставки в американския флот и цялостен преглед на програмите за подготовка на навигатори.

По темата:

Последни новини

Последни новини