Русия тества пуск на хиперзвуков "Циркон" под вода

След четири-пет пуска от фрегатата „Адмирал Горшков“ по проект 22350, перспективната хиперзвукова ракета „Циркон“ ще бъде тествана под вода от ядрената подводница К-560 „Северодвинск“ по проект 885 („Ясен“).

Източник от отбранително-промишления комплекс съобщи за ТАСС, че първоначалните планове са били тестовете на „Циркон“ да се проведат от подводницата K-561 „Казан“ по проект 885M („Ясен-М“), но те са били преразгледани поради продължителните ѝ тестове.

През януари „Циркон“ бе изстреляна за първи път от фрегата „Адмирал Горшков“, пише Лента.ru, информира RB.

През декември 2019 г. руският президент Владимир Путин обяви, че в страната се работи за „приземяването“ на „Циркон“.

През май същата година ТАСС, позовавайки се на източник, съобщи, че доставката на подводница К-561 „Казан“ през 2019 г. е отложена поради необходимостта от усъвършенстване на спомагателните системи.

През февруари 2019 г. Путин обяви, че „Циркон“ е „способна да поразява както морски, така и наземни цели“, ще има скорост от 9 Маха и обхват на полета над 1000 км, а оръжието ще получат вече готови и още строящи се надводни и подводни кораби, включително тези, създадени за ракети „Калибър“.

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва