Мерки в корабоплаването на Естония срещу пандемията

На 12 март 2020 г. естонското правителство обяви извънредна ситуация и бяха въведени конкретни ограничителни мерки, имащи въздействие върху корабоплаването.

Посещенията за круизни кораби бяха забранени до 1 май 2020 г.

Затворена е фериботната линия между Талин и Стокхолм. Товарният транспорт между Естония и Швеция продължава между Палдиски (EE) и Kapellskär (SE), информира ИА „МА“.

Фериботният трафик между Естония и Финландия продължава, но броят на действащите фериботи ще бъде намален.

Въведени са мерки относно чуждестранни кораби, които посещават естонски пристанища.

Членовете на екипажа на кораби под чуждестранно знаме са допускани да влизат на територията на естонските пристанища само за акостиране и товарни операции. Членовете на екипажа нямат право да слизат, докато корабът пребивава в пристанище.

Що се отнася до репатрирането на морски лица през Естония, членовете на екипажа могат да влизат в Естония като транзитни пътници, но само въз основа на мотивирано заявление, подадено до Борда на граничната охрана (Талин Кордон) или граничния пункт Талин-1 (Летище). Условието важи само за членовете на екипажа, които не проявяват симптоми на заболяване и могат да преминават през територията на Естония без забавяне на път за страната им на пребиваване, в случай на налични транспортни връзки (въздушен трафик, автобуси и т.н.).

Членовете на екипажа, които не проявяват никакви симптоми, могат да преминават през територията на Естония без забавяне с цел заемане на работа на товарен кораб.

Членовете на екипажа нямат право да пребивават в заведения за настаняване в Естония.

Проверките по линия на ДПК не се извършват на кораби, плаващи под знамената на страните, принадлежащи към списъка с високорискови държави (към момента 13 държави).

Във връзка с разпространението на вируса COVID-19 са установени следните рискове, които могат да засегнат услугите, жизненоважни за безопасността на корабоплаването, предоставени от държавата. Ако VTS и GOFREP услугите не могат да работят 24/7, оперативните дейности на GOFREP ще бъдат частично делегирани на Финландия.

В случай на изтичане срока на сертификатите и заверките на морските лица, докато образователните и обучаващите институции са прекратили по-голямата част от образователните си дейности, Естония е подготвила съкратени учебни програми за електронно обучение, без доказване на практически умения. Тези учебни програми ще бъдат предназначени изключително за тези, които са упражнявали тези дейности 12 месеца през последните 5 години или за 3 месеца през последните 6 месеца. На тези, които завършат курсове, ще бъде предоставено временно удължаване, което ще бъде валидно до края на извънредната ситуация, но за максимум 3 (6) месеца.

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на