Intercargo: Границите трябва да останат отворени за моряци

Границите трябва да останат отворени за моряци.

Това призовават от международната организация Intercargo, представяща интересите на собствениците на над 2400 кораба.

Организацията напомня на националните правителства, че корабоплаването е отговорно за над 90% от световния стокообмен, а затварянето на границите за моряци може да създаде опасни предпоставки за нарушения във веригите на доставки и то по време на глобална пандемия.

INTERCARGO подчертава настъпилия практически кошмар с връщането на моряци, завършили своите контракти. Организацията посочва, че това се случва въпреки изпратените циркуляри от Международната морска организация за свободния достъп през национални граници на морски лица. Въпреки това са налични голям брой държави, наложили национални разпоредби, ограничаващи възможността за пътуване на морски лица, включително карантинирането им заради COVID-19.

INTERCARGO съветва държавите за прагматичен подход, с който да подпомагнат корабособствениците и моряците за преодоляване на настъпилите за корабоплаването проблеми с ограниченията.

Организацията смята, че трябва да се премахнат ненужните затруднения на морските лица да напускат или да се присъединяват към екипажите на кораби, тъй като те са гръбнак на световната търговия.

Вижте още

Вижте още