Български моряк е номиниран за наградата за храброст на IMO

Българският механик Едуард Тавитян ще бъде номиниран за тазгодишната награда на Международната морска организация (IMO) за проявена изключителна храброст на море, научи Maritime.bg.

Едуард Тавитян, сн.: CTV Atlantic

На 09.10.2019 г. от ферибот VINCENT COLEMAN, по време на рутинно плаване по разписание, пада човек зад борда. Обявена е тревога.

Фериботът маневрира за спасяване на пасажера, който започва да потъва.

Тогава Едуард Тавитян, с риск за собствения си живот, скача в ледените води, подкрепяйки и помагайки за изваждането на бедстващия обратно на борда на кораба.

Местните власти награждават целия екипаж на кораба, а медиите в Канада определят нашенеца като герой.

Видео:

Едуард Тавитян е роден във Варна. Завършил е специалност “Корабни машини и механизми” в Технически университет – Варна. Плавал е като механик в различни наши и чужди компании. От 18 години живее в Канада, а от около 10 год. работи към общинската за Халифакс компания “Halifax Transit Ferry”.

Идеята за номинацията за тазгодишната награда е на к.д.п. Александър Александров, посланик на добра воля на Международната морска организация, подкрепена е от Българския клуб на корабните механици и ИА “Морска администрация”.

Агенцията трябва да изготви и изпрати в централата на IMO документацията за българската номинация до 15 април.

Годишната награда на IMO има за цел да осигури международно признание на онези, които с риск да загубят собствения си живот, извършват действия с изключителна храброст, проявявайки изключителна смелост в опит да спасят животи на море или в опит да предотвратят или смекчат щетите над околната среда при аварии.

Номинациите се разглеждат от комисия за оценка, съставена от членове на неправителствени организации с консултативен статут към IMO, както и от представители на Комитета за морска безопасност, Комитета за защита на морската среда, Правния комитет, Комитета за техническо сътрудничество и др. към IMO.

Международната морска организация връчва ежегодно наградите в три категории – I – за извършилия най-забележителния акт на храброст, II – с похвални сертификати за извършилите действия с изключителна храброст и III – специални писма в знак на признателност.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент