Удължават с три месеца свидетелствата на българските моряци

ИА „Морска администрация“ удължава с три месеца срока на валидност на свидетелствата за правоспособност и свидетелствата за професионална компетентност, които изтичат до 13 юни 2020 на морски лица, намиращи се на борда на кораби и на които не може да бъде осигурено завръщане в България.

Това заяви пред Maritime.bg директорът на Дирекция „Морска администрация“ – Варна, к.д.п. Валентин Енчев.

Агенцията взема тези мерки, за да улесни морските лица, които са на борда на кораби и поради глобалната пандемия на коронавирус COVID-19 не могат да се върнат у нас.

Морска администрация разрешава на морските лица, отчитайки създалата се извънредна ситуация, да изпълняват своите задължения и без валидно медицинско свидетелство, ако в момента се намират на кораби и свидетелствата им са изтекли, но за период на работа, който не надвишава 3 месеца.

„Български моряци, които в момента се намират на кораби и им изтичат правоспособностите – спокойно могат да упражняват професията си до 13-и юни“, коментира още к.д.п. Енчев.

Той припомни за наложената забрана за провеждане на курсове за морски лица, но заяви, че агенцията подпомага учебните заведения и центрове, за да бъдат стартирани онлайн форми на обучение за курсове, в които обаче не са предвидени практически занятия.

Той заяви, че администрацията търси постоянно решения на появили се заради пандемията въпроси от страна на българските моряци и ги съветва да се обръщат за консултации към агенцията.

Вижте какво още каза той:

Последни новини

Последни новини