Подводен тръбопровод излива отпадни води във Варненското езеро

С над 1 милион лева ремонтират скъсаната тръба

Подводен тръбопровод излива хиляди литри отпадни води във Варненското езеро, научи Maritime.bg.

Снимката е илюстративна.

Става дума за тръбопровод, изграден по проект „Трансформиране на ПСОВ Аспарухово в помпена станция с механично пречистване и транспортиращ тръбопровод под дъното на Варненското езеро“.

Няколко години след като помпената станция е открита от премиера Бойко Борисов с думите:

„Варненското езеро е вече годно за къпане“,

моторен кораб аварира в канала море-езеро и отдава аварийно котва.

Котвата удря тръбопровода, а веригата й се оплита в него. Последвало е прерязване на котвената верига и освобождаване на кораба.

Пред Maritime.bg шефът на ВиК – Варна, Валентин Вълканов, потвърди информацията, добавяйки че по проект тръбата трябвало да бъде на 16-18 метра под водата. Това на практика означава, вземайки предвид дълбочината на канала море-езеро, че тръбопроводът би следвало да лежи на 4-5 метра под дъното на Варненското езеро, което би го опазило от подобен инцидент.

При въпросната авария, останала скрита от варненската общественост, на тръбопровода са нанесени минимални щети, но самият той е надигнат от дъното с около 1.5 метра.

Не такъв е случаят с втори инцидент с кораб, случил се преди няколко месеца.

Според шефа на ВиК – Варна, това става преди Нова година.

Тогава неизвестен кораб, по думите на Вълканов, се врязва в тръбата, плавайки във фарватера. Надигнатата над дъното тръба вероятно е ударена от плаващ при пределно газене кораб.

Подобна ситуация е немислима, ако тръбопроводът е бил маркиран като опасен за корабоплаването.

Това също не е направено, защото

по този начин вероятно ще се признае, че тръбата изобщо никога не е била вкопана под дъното на езерото.

От месеци насам във водите на Варненското езеро се изливат хиляди литри отпадъчни води, потвърди и самият Вълканов.

Той заяви, че няма как да коментира или обясни защо тръбопроводът не бил закопан под дъното на езерото и на дълбочина, която да го опази от кораби, както вероятно е било по проект, тъй като изпълнението се случило, когато той не е бил директор на дружеството.

„Не мога да кажа, че в момента имаме огромна екологична катастрофа, както я определяте вие, тъй като преди да бъде направен този тръбопровод, всички води от Аспарухово се изливаха в езерото“, коментира Вълканов.

Той каза, че е осъществен водолазен оглед, който установява, че тръбата е практически прерязана.

„Уведомил съм общината, министерство, казаха че ще дадат пари за възобновяването на тръбата. Сега чакаме общината да си направи поръчка, общината е собственик, ние сме експлоатационно дружество“, каза още Вълканов.

Той не пожела да коментира информацията на Maritime.bg, че

варненското водопреносно дружество генерира огромни месечни загуби, тъй като е санкционирано жестоко за случая от РИОСВ – Варна, а сумата на месечната глобата надхвърля няколкодесетки хиляди лева.

Опитът за връзка с директора на регионалната инспекция беше неуспешен.


Преди седмица разрушен преливник на канализационна шахта причини друго мащабно замърсяване на Варненското езеро, чиито размери и последици тепърва ще се изясняват.


„Говорим за изключително опасен екологичен процес“, определи пред Maritime.bg случая с тръбата варненският морски еколог Арман Саркисян.

„Варненското езеро, макар и свързано с Черно море, е изключително уязвим басейн. Достигнали сме, ако не сме и преминали ръба на натовареността му, а подобен инцидент създава огромен допълнителен натиск над крехката му екология“, категоричен е специалистът.


„Екосистемата на Варненското езеро понася последствията на индустриализацията. Варненското езеро се е превърнало в една помийна яма“, заяви пред Maritime.bg ръководителят на Greenpeace – България, Деница Петрова, която е родом от Варна.

По думите й е крайно време местната общност да приеме езерото като воден ресурс – за рекреация, туризъм, почивка.

„Езерото е богатство за Варна, животът в него е съсипан. Това, което се случва в момента, е поредното неглижиране към екологията му“, смятат още от Greenpeace.

Климатичните промени, които няма как да ни подминат, превръщат водните ресурси в ключов фактор, трябва ни визия как да развиваме Варненското езеро, а не да унищожаваме живота в него, допълниха от международната екоорганизация.


С над 1 милион лева ремонтират скъсаната тръба

От Община Варна заявиха пред Maritime.bg, че в момента върви процедура за избор на изпълнител, който да осъществи ремонт на скъсания тръбопровод. За проектирането, градежа и строителния надзор, варненската община очаква да получи финансиране от МРРБ в размер на 1.3 млн. лева.


Maritime.bg припомня, че предстои най-мащабният инвестиционен проект в Пристанище Варна, свързан с удълбочаването на каналите. Неположената под дъното и по проект още през 2011 г. тръба ще „консумира“, макар и нищожен процент, от финансирането и по този проект, за да бъде вкопана под очакваната достигната при удълбочаването на канала максимална дълбочина. След ремонта за 1.3 млн. лева.


Отĸpитият през 2011 г. oбeĸт е трябвало да peши eдин ocнoвeн пpoблeм, cвъpзaн cъc зaмъpcявaнeтo нa Bapнeнcĸoтo eзepo и ĸacae cъбиpaнeтo и oтвeждaнeтo дo ΠCOB – Bapнa, нa oтпaднитe вoди нa paйoнa, вĸлючвaщ ĸв. Acпapyxoвo, Гaлaтa и oĸoлнитe вилни зoни. C извъpшeнaтa peĸoнcтpyĸция oтпaднитe вoди ce пpeчиcтвaт caмo oт eдpитe oтпaдъци и пяcъĸa, cлeд ĸoeтo пo изгpaдeния нaпopeн тpъбoпpoвoд,

който трябва да е изграден пoд eзepoтo и c дължинa 2.5 ĸм,

ce oтвeждaт дo пpeчиcтвaтeлнa cтaнция Bapнa, ĸъдeтo ce извъpшвa тяxнaтa биoлoгичнa oбpaбoтĸa.

Авариите с плавателни съдове, случили се при непрокарването на тръбата на безопасна дълбочина под дъното, довеждат до практическо зaycтвaне във Bapнeнcĸoтo eзepo, което пряко се oтpaзявa нa ĸaчecтвoтo нa вoдитe мy, a oттaм и нa цeлия Варненски зaлив.

Очаквайте подробности

Последни новини

Последни новини

"Спестени" са парите за вкопаване на тръбата под дъното на Варненското езеро

На метри над проектната дълбочина е лежал тръбопроводът, който предизвика разлив на отпадни води в акваторията на Варненското езеро. Той е трябвало да бъде положен на -22 метра

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас