Русия възстановява подводните си сили в Далечния изток

Тихоокеанският флот на Русия ще получи пет подводни крайцера по проект „Борей“. 

За останалите, които все още не са заложени, към момента няма решение. Предполага се, че една от тях също ще бъде базирана в Далечния изток, съобщи източник на местния вестник „Известия“ .

Така министерството на отбраната на Русия започва да възстановява далекоизточния подводен ядрен арсенал, който всъщност е загубен през 90-те години. Военният експерт Дмитрий Болтенков заяви, че от известно време в Тихоокеанския флот има само една ядрена подводница с балистични ракети на борда си.

При това положение Северният флот успява да поддържа групата от кораби по проекта 667БДРМ „Делфин“. „Той се състои от шест ядрени подводници, които сега са основата на морския компонент на стратегическата ядрена триада. През последните години те се модернизират активно и ще могат да служат повече от една година“, добави Болтенков, цитиран от „Лента“, информира RB.

Серия от ракетоносци от четвърто поколение на проектите 955 „Борей“ и 955A „Борей-А“ носят до 16 междуконтинентални балистични ракети Р-30 „Булава“ на борда. Обхватът на боеприпасите е повече от 9000 километра. С пълен залп „Борей-А“ може да унищожи десетки цели. В същото време е почти невъзможно да се прихващат ракетите – те са оборудвани с отделящи се бойни глави с капацитет 150 килотона всяка.

Вижте още