Мудис понижи до негативна перспективата пред корабоплаването

Международната рейтингова агенция Мудис понижи перспективата си за световния шипинг от стабилна към негативна.

Агенцията очаква оперативните печалби на бизнеса в сектора да намалеят, следствие глобалната криза с разпространението на коронавирус COVID-19, предаде Maritime First.

Прогнозата има за основа и очакваното въздействие на пандемията върху производствата в Китай, както и местното търсенето на въглища и желязна руда, особено през първата половина на 2020 г., както и свързаните с това икономически смущения.

Мудис очаква срив в оперативните печалби на компаниите от сектора в рамките на 6 до 10 на сто в сравнение с 40-процентния отчетен ръст за миналата 2019 г.

Като се има предвид бързото и разширяващо се разпространение на коронавируса и влошаващата се глобална икономическа перспектива, има отрицателен риск EBITDA на корабоплавателните компании в световен мащаб да намалее с 25 до 30 на сто, подобно на нивата през 2016 г., когато фалира Hanjin Shipping.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на