Удължават с 3 месеца валидността на документите на наши кораби

Удължава се с три месеца срокът на валидност на корабните документи на българските морски кораби, изисквани от международни договори, страна по които е България и националното законодателство, в съответствие с насоките за извършване на прегледи по хармонизираната система за преглед и освидетелстване.

Това съобщават от ИА „Морска администрация“, а мярката е във връзка с епидемичната обстановка и разпространението на COVID-19 в страната и обявеното извънредно положение.

Срокът на документите се удължава, ако даден корабопритежател подаде заявление за извършване на подновителен преглед за установяване на съответствие с изискванията на международните договори и датата на изтичане на корабния документ попада в рамките на обявеното извънредно положение.

Същото важи и за морските кораби, непопадащи в обхвата на международните договори, включително корабите, регистрирани или подлежащи на регистрация в регистровите книги на малките кораби, плавателните съдове тип джет и приравнените към тях. В тези случаи обстоятелството се удостоверява със запис в самото свидетелство.

При изтичане на срока на контролен талон се издава временен такъв със същия номер, последване от запис „interim“ за срок от три месеца.

Подновителните годишни прегледи се отлагат за извършване след отмяна на извънредното положение, а прегледите на плавателни съдове тип джет и приравнените към тях се извършват пред сградата на съответната дирекция на агенцията или в пристанищата на регистрация.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Ученици от Морската гимназия във Варна започнаха практика на „Академик“

Снимка: Морски вестник Започнаха летните практики във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. След либерализирането на правилата стана възможно и провеждането на

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас