Турция обяви първи обществени поръчки за Канал Истанбул

Турция обяви първите обществени поръчки за реализацията на проект за нов плавателен канал, свързващ Мраморно и Черно море.

„Новият Босфор“ или Канал Истанбул, както е известен в южната ни съседка, ще бъде с дължина от около 28 мили и ще освободи от корабния трафик мегаполиса.

Проектът бе промотиран преди години от президента на Турция Реджеп Ердоган, но през 2018 г. бе замразен заради кризата в страната.

Каналът има голям брой противници в Турция, които смятат градежа за твърде скъп и опасен за околната среда. Недоволството срещу бъдещия нов Босфор канализира кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, лидер на основната опозиционна партия в страната.

Първите обществени поръчки, свързани с проекта, са за реконструкцията на два исторически моста, разположени по трасето, предвидено за прокопаване на канала.

Maritime.bg припомня, че Турция планира да разходи до 11.6 млрд. щ. долара за проекта.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Инж. Славов: Абсолютно недопустими са спекулациите за измиране на риба от замърсяване във "Флотски арсенал"

Абсолютно недопустими са твърденията за замърсяване от "ТЕРЕМ КРЗ Флотски арсенал - Варна", причинило измиране на риба в акваторията на Варненското езеро. Това заяви пред

Турция прави първи сондаж в Черно море на годишнината от неуспешния преврат

Турция може да започне проучване на нефт в Източното Средиземноморие в рамките на три или четири месеца съгласно споразумение, подписано с Либия, което беше осъдено от други в

По света и у нас

По света и у нас