Турция обяви първи обществени поръчки за Канал Истанбул

Турция обяви първите обществени поръчки за реализацията на проект за нов плавателен канал, свързващ Мраморно и Черно море.

„Новият Босфор“ или Канал Истанбул, както е известен в южната ни съседка, ще бъде с дължина от около 28 мили и ще освободи от корабния трафик мегаполиса.

Проектът бе промотиран преди години от президента на Турция Реджеп Ердоган, но през 2018 г. бе замразен заради кризата в страната.

Каналът има голям брой противници в Турция, които смятат градежа за твърде скъп и опасен за околната среда. Недоволството срещу бъдещия нов Босфор канализира кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, лидер на основната опозиционна партия в страната.

Първите обществени поръчки, свързани с проекта, са за реконструкцията на два исторически моста, разположени по трасето, предвидено за прокопаване на канала.

Maritime.bg припомня, че Турция планира да разходи до 11.6 млрд. щ. долара за проекта.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Преди 60 години е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас

Преди 60 години на днешната дата е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас. На 2 юни 1963 г. е вдигнат флагът на първия от новодоставените шест

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).