Турция обяви първи обществени поръчки за Канал Истанбул

Турция обяви първите обществени поръчки за реализацията на проект за нов плавателен канал, свързващ Мраморно и Черно море.

„Новият Босфор“ или Канал Истанбул, както е известен в южната ни съседка, ще бъде с дължина от около 28 мили и ще освободи от корабния трафик мегаполиса.

Проектът бе промотиран преди години от президента на Турция Реджеп Ердоган, но през 2018 г. бе замразен заради кризата в страната.

Каналът има голям брой противници в Турция, които смятат градежа за твърде скъп и опасен за околната среда. Недоволството срещу бъдещия нов Босфор канализира кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, лидер на основната опозиционна партия в страната.

Първите обществени поръчки, свързани с проекта, са за реконструкцията на два исторически моста, разположени по трасето, предвидено за прокопаване на канала.

Maritime.bg припомня, че Турция планира да разходи до 11.6 млрд. щ. долара за проекта.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Български треньор по ветроходство получи признание от Олимпийския комитет на Малта

Българският треньор по ветроходство Иван Василев, който работи в Малта от над шест години, бе сред отличените в юбилейната ХХ годишна церемония на Малтийският олимпийски

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита