Под мусонен дъжд от искри…

Под мусонен дъжд от искри, резачи пробиват дебелата “кожа” на кораба. С гръм огромни парчета от конструкциите падат на земята. Това е корабно режище, крайна дестинация за по-голямата част от световния флот, място, напоено с отрови и лишено от всякакъв физически живот, освен няколко мъже, които се нуждаят от пари… и гарваните, които свиват гнезда сред ламарините.

В IRON CROWS – южнокорейски документален филм, режисьорът Бонг-Нам Парк хвърля светлина върху индустрията за рязане на бракувани кораби. Със сигурност това е много по-опасна работа от краболовната индустрия край Аляска. Освен това работниците тук, получават по-малко пари от цената на бира в бар в Аляска.

Работата в най-голямото корабно режище в света – Читагонг /Бангладеш/ е опасна и изтощителна, но при “звездата” във филма – 12-годишно момче на име Екрамул, необходимостта от храна и подслон е по-мощна, отколкото тежката работа и законите срещу детския труд.

За други – работата е рутинна. Възрастен работник на име Руфик си спомня, как всичко започва през 1960-те, с кораб, който бил изхвърлен на брега.

По-късно 21-годишният Билал показва пред камерата, че е твърде вероятно да не достигне средна възраст – огромно парче от конструкцията едва не го премазва.

Впечатляващите кадри заснети от Парк, създават опасна атмосфера, но лицата на работниците засияват при появата на нов кораб. Повечето от работниците изпращат част от оскъдните си заплати на семействата си и са горди с това.

Но Билал не е постигнал своята мечта – да спести 700 щ. долара за десетте години, в които се труди на режището. При прибирането си у дома, той открива недохранено и спяло дете, което вижда за първи път.

Това е поглед във вътрешния свят на хората, които работят в Читагонг.

Днес е премиерата на филма. Тя ще се състои в избрани градове по света. По-късно през годината се очаква, филмът да бъде достъпен на DVD.

maritime.port.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент