Нов епизод на сагата с танкера в Бургас, появи се нов "собственик"

Сагата с либийския танкер в Бургас не само не е пред завършване, както бе съобщено след проведени разговори между премиерите на България и Либия, но вече сме свидетели на нов епизод.

Танкерът, за който се води съдебна битка от години, вече е регистриран под името MARIAM B и флага на Израел (през м.г. – MORGANA, преди това BDIN и BADR).

Всички досегашни опити за пререгистрация на кораба под флага на Камерун, Белиз, Панама бяха категорично отхвърлени от флаговите администрации.

Все още не е ясно как за пореден път корабът е прехвърлен на нова компания.

Според данни на GNMTC, за „собственик“ на танкера вече се представя „LIVIA Marine Services“, базирана в град Рамат Ган, Талививски окръг, Израел. Фирмата е регистрирана в края на миналата година от местния адвокат Гадиел Блустейн, установи справка.

Maritime.bg се свърза с юриста по телефона.

„Нищо не мога да коментирам, аз съм адвокат“, отсече Блустейн в отговор на въпрос кои са собствениците на „LIVIA Marine Services“, кога и от кого са придобили танкера.

Юристът заяви, че ще даде коментар, ако клиентите му са съгласни.

ВСИЧКО ЗА САГАТА С ЛИБИЙСКИЯ ТАНКЕР

От базираната в Малта компания „Libiyan Navigator“, която заседна в родното юридическо блато и от години опитва да прибере кораба си, коментираха пред Maritime.bg, че вече са информирали властите в Израел за незаконосъобразността на регистрацията там. Малтийското дружество, което е 100%-собственост на държавната танкерна компания на Либия, информира още, че е изпратило нотификационни писма и до ИА „Морска администрация“ – София.

„Лицата, които се представят за собственици на кораба и прехвърлящи го от едно юридическо лице на друго, използват много умело различните приложими правила в различните международни юрисдикции, както и незнанието във въпросните юрисдикции, че т.нар. постановление за възлагане, с което претендират собствеността върху нашия кораб, не е влязло в сила“, допълват от малтийското дружество „Libiyan Navigator“.

Междувременно две международни класификационни организации потвърдиха пред Maritime.bg, че израелската „LIVIA Marine Services“ е направила неуспешни опити да получи класификационни свидетелства, които биха станали основа за поредно „бягство“ на кораба от България.

Либийските първични собственици на 248-метровия танкер, чрез своето малтийско дружество, започнаха обратния съдебен процес, за да си върнат кораба.

Към момента изпълнителният лист, с който се бяха снабдили от „Булгаргеомин“ ДЗЗД е обезсилен, изпълнителното дело е прекратено, заповедта за незабавно изпълнение е отменена, през ноември съдът окончателно определи и иска на същото ДЗЗД за милиони като недопустим, според информация на либийския корабособственик.

Чака се произнасяне по пет дела у нас. Две дела са в Бургас – за издаване на обратен изпълнителен лист и отмяна постановлението за възлагане, издадено от Тотко Колев в рамките на незаконосъобразна публична продан, както и три в София – срещу актовете на дирекция на ИАМА, коментираха либийските корабособственици.

Настъпилата в страната криза, причинена от разпространението на COVID-19, допълнително ще забави проточилия се с години процес, а рано или късно натрупаните загуби от либийската държавна танкерна компания, надхвърлили 20 млн. щ. долара, ще бъдат предявени с иск срещу България.

ВСИЧКО ЗА САГАТА С ЛИБИЙСКИЯ ТАНКЕР

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва