Отрезвяване: Седем държави разрешиха смените на екипажи

Макар и твърде бавно трезвото мислене започва да взема превес в глобалната епидемия от COVID-19, а с малки и убедителни стъпки международната морска общност успява да убеди света, че именно тя го поддържа практически функциониращ.

Последният пример за „отрезвяване“ е обявеното от властите в Хонконг допускане за осъществяване на смени на екипажи на кораби.

Наложените пълни ограничителни мерки, които според Международната морска камара засягат най-малко 100 000 моряци на море, бяха облекчени в Шанхай и Сингапур, където вече се допуска смяната на моряци от екипажи на корабите.

Забранителните мерки бяха променени в Южна Корея, Бразилия, Финландия, Швеция, Испания и Франция.

В тези държави вече се допуска осъществяване на смени, макар при изключително ограничаващи условия.

Във Франция се допуска смяна на моряци от държави от Шенгенското пространство, а в Испания – от Шенген и ЕС, във Швеция и Финландия – само за моряци от ЕС, а в Бразилия – само за моряци, които не пристигат в страната с въздушен транспорт.

Междувременно Международната асоциация на корабните снабдители се обърна с искане до Международната морска организация корабното снабдяване да бъде обявено за „основна дейност“, за да се осигури безпрепятстваното осигуряване на жизненоважни провизии и резервни части по време на глобалната коронавирусна пандемия. (вижте тук)

Вчера стана ясно, че правителството на Великобритания е взело решение, с което обявява морските лица за „ключови работници“. Това стана факт след настояване от страна на морския неправителствен сектор, осигурил отпадане на всички ограничения, свързани с професията, които бяха наложени от местните служби.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

По света и у нас