Наш морски посланик до IMO: Моряците да имат специален статут

На моряците трябва не само да е осигурен безпрепятстван достъп до корабите, но трябва да имат еднакъв специален статут като екипажите в авиацията, а защо не и като лекарите.

Това пише българският морски посланик на добра воля към Международната морска организация (IMO) к.д.п. Андриян Евтимов до организацията, настоявайки за по-агресивен подход, който да осигури „зелени коридори“ за морските лица.

Той подчертава, че наложените в много страни рестрикции за смени на екипажи вече имат негативен ефект.

„Моряците, които са на брега и в момента не могат да се присъединят към екипажи, вече изпитват финансови затруднения“,

алармира к.д.п. Евтимов.
К.д.п. Андриян Евтимов
К.д.п. Андриян Евтимов

В писмото си до IMO той коментира още, че ситуацията вероятно ще се влоши, тъй като сме свидетели на хаотични действия и въвеждане на рестрикции в кризата, с която съвременното общество се сблъсква за първи път.

Българският морски посланик отхвърля като непрактични за морската индустрия и процедурите за поставяне под 14-дневна карантина на морските лица.

К.д.п. Евтимов се обръща и с въпрос до колегите си от инициативата на Международната морска организация за морски посланици, имаща за цел да популяризира морската професия сред младите:

„Как точно да се случва това в момента, когато младите хора виждат, че на моряците са наложени рестрикции да се връщат при семействата си“.

В отговор Международната морска организация изтъква, че подкрепя напълно позицията на българския морски посланик и потвърждава, че в момента работи активно по тези въпроси с Международна организация на труда (ILO).

На свой ред от ILO коментират, че вече са изпратени препоръки до правителствата и съответните национални органи за улесняване смяната на екипажи и определянето на морските лица като „ключови работници“.

IMO подчертава в отговор на призива от българския капитан, че настоява и за спешни действия от страна на неправителствените организации от сектора.

Още по темата:

IMO с пореден призив към света: Отворете границите за моряци

ILO: Да отпаднат ограниченията за пътуване за моряци

Морските посланици на България са най-активни в световен мащаб

Последни новини

Последни новини

За момента не са установени отклонения в качеството на водата на Черно море край Украйна

Разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ на 6 юни 2023 г. заплашва с негативни последици за екосистемата на Черно море. Поради наводняването на крайбрежните зони има голяма

Evil Woman води след първия състезателен ден на Varna Channel Cup, днес яхтите влизат в канала море – езеро

Купата за канала, предлага днес на варненци невероятно зрелище, в което близо 40-те участващи яхти влизат в единствената за България, а и една от малките по света, канални