Български дипломати направиха чудеса за прибирането на наш екипаж

Български дипломати работили денонощно и буквално направили чудеса за прибирането до страната на 14-членния екипаж на плаващия под роден флаг кораб за генерални товари STEVIA (IMO: 8107000).

Преди дни корабът е продаден от българска компания на корабособственик от Албания, научи Maritime.bg.

14-членният екипаж – по един моряк от Бургас и Поморие и 12 от Варна, е репатриран с автобус в условията на наложени изключително строги мерки в Албания и Северна Македония.

„Нашите дипломати направиха чудеса, изискваха се специални ноти и трансферни коридори за автобуса“, коментираха пред Maritime.bg от варненската компания-мениджър на кораба „Навиборн“, изказвайки изключителните си благодарности за професионализма и всеотдайността при оказаното съдействие на посланика ни в Албания – Момчил Рейчевски, консула на България в страната Благой Петров, генералния ни консул в Северна Македония – Димитър Иванов и референта в МВнР – Тодор Тодоров.

Буквално денонощно родните дипломати работили за връщането на нашия екипаж. В Албания смените на екипажи са забранени, а границите са затворени. Строгите мерки стават причина лично консулите ни в Албания и Северна Македония да ескортират автобуса на „Юнион Ивкони“ до нашата граница.

„В 0230 ч. колегите вече бяха в България след като преминаха територията на Северна Македония, където има вечерен полицейски час. Впечатлени сме от професионализма и сме изключително благодарни на работещите в МВнР и дипломатическите ни мисии в Албания и Северна Македония, както и на транспортната фирма „Юнион Ивкони“, коментираха още от компанията.

14-те български моряци са вече по домовете си и ще преминат 14-дневна карантина.

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини