Обвиниха в опит за убийство капитан и моряци, „хвърлили зад борд“ мигранти

Обвинения в опит за убийство бяха повдигнати на капитана на плаващия под флага на Панама бълкер TOP GRACE (IMO 9763875) и шестима негови колеги, които са арестувани в Ричардс Бей, Квазулу-Натал, Южна Африка.

Преди две седмици екипажът на построения през 2016 г. кораб открива двама танзанийски мигранти, успели да се качат на борда при товаро-разтоварни операции в пристанище Дърбан.

Танзанийците твърдят, че след това са „хвърлени зад борда на кораба“.

Екипажът на TOP GRACE все пак им осигурява „самоделен сал“, спасителни жилетки и няколко бутилки вода, според данни на местните медии, цитиращи съда в Дърбан.

Двамата мигранти прекарали четири дни на сала, преди да излязат на плаж, според свидетелствата им.

Властите в Южна Африка повдигат обвинения в опит за убийство срещу моряците от кораба на проведено преди два дни заседание. Делото е отложено за 17 април, документите на моряците са отнети, а екипажът на кораба е поставен под 14-дневна карантина, чакат се резултати от тестове за коронавирус COVID-19.

На обвиняемите моряци са наложени гаранции от по 1 100 щ. долара (20 000 ранда).

Корабът е собственост на базирана компания в Хонконг, Китай.

През 2004 г. двама моряци от екипажа на плаващия под флага на Панама кораб WISTERIA сигнализираха полицията в Испания, че „капитанът е хвърлил зад борда четирима мигранти, открити на кораба, на около 1 000 nm от бреговете на Галисия“. Останалата част от екипажа отрече да има информация. Разследващите не стигнаха до заключение дали това се е случило, а в испанските медии се появиха твърдения, че става дума за набеждаване след скандал между тримата корейци на борда, сред които капитанът, и четиринадесетте останали моряци от Китай.

Източник Maritime First

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на