Реновиран е тренажорният комплекс GMDSS на Морското училище


Днес във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” бе открит реновираният симулатор „Корабен свързочен комплекс”, предназначен за обучение и сертифициране на корабни навигатори и корабни радиоелектроници за Световната морска система за бедствие и безопасност – GMDSS  (Global Maritime Distress and Safety System).

Трикольорната лента едновременно прерязаха командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов и директорът на ДМА – Варна, к.д.п. Валентин Енчев. Началникът на Морското училище капитан I ранг професор д.в.н. Боян Медникаров обяви, че обновлението на комплекса е на стойност 13 000 евро. Още приблизително толкова струва хардуерът и новите работни станции. По този начин България има най-модерния в региона подобен учебен комплекс, чиито работни места от 6 са увеличени на 8. Той дава възможност за повишаване качеството на обучението на курсантите и студентите, а така също и в изискуемите от Световната морска организация (IMO) квалификационни курсове.

GMDSS-симулаторът е създаден през 2003 г. с помощта на три министерства и частни морски фирми, а на входа му е логото на „Варна шипинг енд трейдинг”. Той се състои от две части – компютърна, симулираща цялото GMDSS радиооборудване на търговски кораб, и реална корабна GMDSS апаратура. Това е четвърто поред обновление на тренажора, произведен от световния лидер в тази област – международната компания TRANSAS.
[oqeygallery id=19]
В системата на Морското училище той обучава студентите по гражданските специалности „Корабоводене” и „Корабна радиоелектроника”, както и курсантите по специалностите „Корабоводение за ВМС” и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи”. За времето на неговата експлоатация на тренажора за външни морски лица са проведени 92 квалификационни курса от три вида. Те се водят по програми, съответстващи на изискванията на конвенцията STCW 78/95 и Наредба № 6 за компетентността на морските лица. Провежда се и следдипломна квалификация на морски капитани по въпросите на търсенето и спасяването на море и т.н. Въведените високи стандарти, технически средства и нови видове комуникация повишават възможностите на випускниците за ВМС и за гражданското корабоплаване за участие в съвместни операции с НАТО и ЕС по опазване на мира, борбата с нелегалния трафик и пиратството.

Ръководителят на тренажорния комплекс доцент д-р Г. Грозев запозна командира на ВМС контраадмирал Р. Николов, директора на ДМА – Варна к.д.п. Валентин Енчев и изпълнителния директор на БМКЦ ЕАД к.д.п. Тома Томов с материалната база, възможностите и организацията на обучението в него. То се води на английски език, с реална апаратура, по последните препоръки и публикации на IMO, пресъздава различни ситуации и осъществява връзка с корабите на море в условията на смущения. В това време течеше занятие с курсанти четвъртокурсници.

В отговор на журналистическите въпроси  капитан I ранг професор д.в.н. Боян Медникаров каза, че в скоро време ще покани медиите на откриването на обновения курсантски корпус, че в училището сега се обучават виетнамски курсанти, сигнали по темата бъдещи студенти има от Ангола и някои други африкански държави, а може и последната българска визита в Катар евентуално да доведе до положително развитие.

Maritime.bg – Морско образование

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на