Хакери удариха MSC?

Падна ключова сървърна инфраструктура на Mediterranean Shipping Company (MSC), а компанията съобщи, че не се изключва кибератака.

През вчерашния ден бе засегната работата на дата центровете и сървърите на компанията в Женева. В отговор на предполагаемата атака, MSC ограничи работата на останалата си критична инфраструктура, поддържаща уеб-базираните й платформи за товародатели.

Компанията подчерта, че продължава нормалната работа, а връзката с агентите й се осъществява по телефон или мейл.

Maritime.bg припомня, че преди 3 години зловреден софтуер порази системите на най-голямата компания от сектора – Maersk, която тогава обяви, че са й нанесени финансови щети в размер над 250 млн. евро.

Преди 8 години Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) предупреди, че морският бизнес от съюза не е готов за справяне с хакерски атаки.

През 2015 г. САЩ съобщи, че 3600 пристанища ще влязат в единен кибер хъб, след като стана ясно, че системите в много от пристанищата могат да бъдат пробити от хакери.

Maritime.bg припомня, че мащабна кибератака засегна и китайския гигант COSCO. Корпорацията не даде пълни подробности за вида на „нападението“, коментирайки само, че вирус е засегнал уеб системите, включително имейлите на компаниите от групата. Една от кризисните мерки, предприета от компанията, бе пренасочване на част от комуникациите с клиентите към Фейсбук и имейли в Yahoo и Gmail.

В България през миналата година бяха приети първи курсанти по новата специализация „Кибероперации“ във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, която подготвя офицери, отговарящи за информационната и мрежова сигурност в различни системи, използвани в Българската армия и структурите, подчинени на Министерството на отбраната. В бъдещата си работа те ще отговарят за откриване, анализ, изучаване и реакции на събития и инциденти в киберпространството.

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва