Готвят концесионните анализи за държавните пристанища във Варна, Бургас и Русе

Министерството на транспорта е възложило договори за 459 406 лева за изготвяне и актуализация на анализите за възлагане на концесия на 8 български пристанищни терминала.

Снимка: Пристанище Варна

Това са пристанищните терминали „Видин-център“ , „Русе Изток 1“, „Русе Изток 2“, „Русе Запад“ , „Бургас Изток 1“, „Варна Изток“, „Варна Запад“ и „Фериботен комплекс – Варна“, установи справка на Maritime.bg.

Припомняме, че през миналата година транспортният министър Росен Желязков заяви, че в резултат ще се получи по-голяма яснота по анализите на данните, в т.ч. за актуалното състояние на самата инфраструктура и на нейния потенциал.

Тогава министърът подчерта, че се разглеждат главно възможностите за привличане на частни инвеститори към съществуващите терминали, но ще се съдейства, ако има интерес за изграждане на нови.

Спечелилите обществената поръчка на МТИТС компании трябва да изготвят технически, финансово-икономически, правен и екологичен анализ за отдаването на концесия на държавните пристанищни терминали. Те трябва да предоставят и обосновка дали това изобщо е нужно.

В рамките на 2 години за всеки от терминалите, МТИТС изисква стартиране на работата от спечелилите поръчката компании, които до 45 дни са длъжни да изготвят и предоставят анализите, а в срок до 20 дни от тяхното приемане – и проектите на обосновка и документация за концесията, в т.ч. проект на концесионен договор.

112 000 лева струва концесионният анализ на „Фериботен комплекс Варна“, който е възложен на софийската компания „Инфрапроект консулт“.

Адвокатското съдружие „Арсов Начев Ганева“, базирано в София, е избрано за изготвяне и актуализация на концесионните анализи на двата терминала на „Пристанище Варна“ ЕАД – „Варна Изток“ и „Варна Запад“. Стойността на договора е по-ниска от тази за фериботния комплекс и възлиза на 110 000 лева.

Софийската „Инфракеър“ ще изготвя срещу 71 000 лв. анализите за пристанищен терминал „Бургас Изток 1“.

Стойността на договора за анализите за „Пристанищен терминал Русе Запад“ е 56 000 лева, договорът е възложен на софийското адвокатско дружество „Андрей Делчев и партньори“.

Срещу 82 818 лв. софийската „Модус Консулт“ ще готви анализите за пристанищните терминали „Русе Изток 1“ и „Русе Изток 2“. На същото дружество срещу 27 588 лв. е възложен и анализът за пристанищен терминал „Видин-център“.

Maritime.bg припомня, че според министър Желязков анализите ще бъдат публични. „Мисля, че в рамките на няколко месеца ще имаме пълната информация, за да можем да открием процедура за привличане на частно партньорство по управлението и оперирането на пристанищната инфраструктура“, казва през миналата година министърът.

Последни новини

Последни новини

Липсата на навременна техническа поддръжка е сред причините за потъването на рудовоза „Stellar Daisy“

Пренебрегването на нуждата от навременна техническа поддръжка е сред причините за потъването на рудовоза STELLAR DAISY. Това постанови Държавният морски трибунал на Южна

САЩ водят разговори със съюзници за осигуряване на ескорт на търговските кораби в Червено море

Снимката е илюстративна. САЩ водят разговори със своите съюзници за осигуряване на военен ескорт на корабите, плаващи в Червено море на фона на сериозните рискове за