РИОСВ потвърди: пристанищата не "задушават" Аспарухово

Експерти от РИОСВ-Варна са извършили обстойни огледи на „Южна промишлена зона“ във връзка със зачестили сигнали от граждани за неприятни миризми и запрашаване в кв. „Аспарухово“.

Припомняме, че през миналата седмица кметът на варненския район предположи, че замърсяването идвало от предприятия от морската индустрия в района. Още тогава Maritime.bg писа, че това е невъзможно, тъй като в тях няма дейност, която да произведе „остра задушлива миризма“, за която съобщиха жители на квартала.

На 10 и 13 април специалисти на РИОС-Варна са проверили петролна база, собственост на „Варна Сторидж“ ЕООД, терминал за генерални и насипни товари и петролна база, собственост на „Поддържане чистотата на морските води“ АД, станция за пълнене на стоманени бутилки с пропан бутан и др.

„При проверката на терминала е установено стриктно спазване на технологичния процес на товаро-разтоварните дейности на зърно в кораб – височина на разтоварване в хамбарите, инсталирана и функционираща метеостанция  и системно почистване на площадката. Пълненето на бутилки в газстанцията също се извършва по технологичен ред- на полузакрита площадка, като пропан-бутана се транспортира от резервоарите чрез тръбни връзки до четири броя подово-пълначни машини, което намаля количеството свободно изпускан газ в атмосферата. При проверката на петролна база на „Варна Сторидж“ ЕООД не е установено извършване на товаро-разтоварни дейности. По време на проверките не са констатирани източници на неприятни миризми“, съобщават от РИОСВ-Варна.

Инспекцията е сезирала Община Варна и Морска администрация за предприемане на действия в рамките на техните компетенции.

Вижте още:

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва