Рибари алармират: Няма да остане риба, спрете да цапате морето

Стотици килограми отпадъци вадят от морето наши риболовци.

Илюстративно изображение

„Сред тях има какво ли не – пласмасови касетки с чувал от картофи, реотани, части от перлани, кабели, всякакви опаковки, дори и от „Ескимо“ със срок на годност 2018 г. На повърхността навътре в морето намерихме и една синя торбичка – беше пълно с празни опаковки, вероятно изхвърлена от кораб. Беше толкова добре запечатана, че плаваше като балон. За съжаление тези боклуци няма как да се разложат в морето, това ще отнеме много години, а вредите, които ще нанесат на човечеството и планетата, ще са необратими“, алармират пред сайта Флагман риболовци от Несебър.

Риболовците коментират, че тези темпове на замърсяване на Черно море ще станат причина за изчезване на рибата до няколко години, ако хората не спрат да го използват за сметище.

Те сигнализират още, че по голям брой от уловените различни видове риба се наблюдават образувания – „от брадавици до екземи“. Те сочат като основна причина замърсяването.

„Ако всеки един от нас направи нещо малко, накрая ще се получи нещо много голямо. Надявам се хората да осъзнаят сериозността на този проблем. Имаме прекрасна природа, прекрасно море, това са дадености, които трябва да опазим. Важно е за бъдещето ни!“, призовават риболовците.

Видео:

Източник По материал на ФЛАГМАН

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на