Ситуацията на атакувания от пирати кораб е "специфична"

Ситуацията е изключително специфична и към момента не можем да разкрием националността на моряците в екипажа на контейнеровоза.

Това каза пред Maritime.bg Андри Лихай от базирана в Сингапур PR компания MTI, ангажирана от немския корабособственик на атакувания от пирати контейнеровоз TOMMI RITSCHER.

Припомняме, че според данни на Dryad в екипажа на TOMMI RITSCHER има български моряци.

Компанията изпрати официална позиция до Maritime.bg, в която не разкрива дали има наши моряци в екипажа. Публикуваме я без редакторска намеса:

Woollerton Shipping като собственик и Transeste Schiffahrt като мениджър на контейнеровоза „Tommi Ritscher“ съобщават със съжаление, че пирати са се качили на кораба, докато е бил на рейд пред Котону, Бенин, приблизително в 0300 BST на 19 април 2020 г. Военноморските сили на Бенин и местните пристанищни власти бяха незабавно информирани за нападението, след като компанията загуби контакт с кораба. Военноморските сили на Бенин активираха три съда и разследват въпроса допълнително. Контактът с част от екипажа бе възстановен. 11 членове на екипажа успяха безопасно да се заключат в цитаделата, но за съжаление не можем да се свържем с осем други членове на екипажа. Нашият приоритет е постоянната безопасност и благополучие на екипажа. Нашите мисли са със семействата на изчезналите моряци през този труден момент и ние непрекъснато ги информираме за ситуацията. Работим в тясно сътрудничество със съответните заинтересовани страни и специалисти, за да гарантираме безопасното завръщане на нашите високо ценени членове на екипажа възможно най-скоро. Поради деликатния характер на ситуацията няма да се предоставят оперативни подробности, които могат да застрашат усилията за освобождаване на задържаните.

Очаквайте подробности

Ако разполагате с повече информация, моля пишете ни директно във Фейсбук страницата на Maritime.bg

Последни новини

Последни новини

Възстановяват отбивни съоръжения в два пристанищни терминала във Варна

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) планира възстановяване състоянието на отбивни съоръжения по кейови стени в два пристанищни терминала във Варна, става