Капитанът на атакувания от пирати кораб край Бенин е българин?

Министерството на външните работи към момента не разполага с данни за български моряци на борда на атакувания от пирати контейнеровоз TOMMI RITSCHER (IMO: 9656137).

Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg
Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg

На посолството в Абуджа, Нигерия, е възложена проверка на информацията.

Maritime.bg припомня, че вчера около 0500 ч. българско време пиратска група успява да се качи на борда на плаващия под флага на Португалия контейнеровоз, намиращ се на рейд край Котону на около 4 nm от брега.

Базираната в Сингапур компания-собственик на кораба Woollerton Shipping PTE Ltd. потвърди пред Maritime.bg за атаката, но отказа да съобщи дали на борда има наши моряци.

Maritime.bg се свърза и с базираната в Германия компания-мениджър на кораба – Transeste Schiffahrt GmbH, която също отказа да потвърди или отрече данните.

Информацията за наличие на български моряци в екипажа изнесе базираната в Лондон компания за морска сигурност и риск-мениджмънт Dryad Global, която се позовава на „източник с висока достоверност“. Сред моряците, според данните на Dryad, има граждани на Русия, Украйна и Филипините.

Към 1735 ч. днес базираната в Сингапур компания за кризисни комуникации MTI, ангажирана от корабособственика, не разполагаше с данни за промяна на ситуацията на борда.

Припомняме, че 8 моряци от екипажа са пленени, а останалите 11 души са в безопасно помещение и поддържат връзка с корабособственика и властите в Бенин. Не се съобщава дали похитените са все още на кораба или са отвлечени.

Активирани са кораби от ВМС на Бенин и един от ВМС на Нигерия, които са в непосредствена близост до TOMMI RITSCHER.

Това е второ подобно нападение в района на Котону от началото на годината.

Според дипломатически източници, цитирани от бТВ, капитанът на кораба вероятно е българин.

Maritime.bg припомня, че началото на март пирати атакуваха плаващия под флага на Гърция танкер MINERVA MARINE (IMO 9307827) на около 50 nm южно от Котону. Тогава бе отвлечен филипински моряк от екипажа. (вижте още тук)

Също през миналия месец бяха освободени отвлечените от пирати моряци от екипажа на плаващия под флага на Либерия танкер ALPINE PENELOPE (IMO 9379301). Корабът бе атакуван на около 80 nm от Котону, Бенин през февруари. (вижте още тук)

През януари т.г. стана ясно, че моряк е загинал в пиратски плен. Той бе част от екипажа на танкер DUKE (IMO 9262259), плаващ под флага на Маршаловите острови, който бе атакуван от пирати и бяха отвлечени 19 души от екипажа му. (вижте още тук)

Ситуацията на атакувания от пирати кораб е „специфична“

Пирати атакуваха кораб с български моряци

Ако разполагате с подробности за инцидента, пишете ни директно във Фейсбук страницата на Maritime.bg

Последни новини

Последни новини

Възстановяват отбивни съоръжения в два пристанищни терминала във Варна

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) планира възстановяване състоянието на отбивни съоръжения по кейови стени в два пристанищни терминала във Варна, става