Тестват хиперзвукови ракети на руски подводници

Започнаха изпитания на хиперзвуковите ракети „Циркон“ на атомната подводница по проект 885 „ЯСЕН“, съобщава ТАСС, като се позовава на източници в отбранително-промишления комплекс, информира RB.

„В рамките на продължаващите държавни изпитания на корабния ракетен комплекс „Циркон“ е планирана стрелба с хиперзвуковата ракета от подводна позиция с подводница „Северодвинск“, предава агенцията.

Първоначално е трябвало пускът на „Циркон“ да бъде извършен от главната подводница по усъвършенствания проект 885М („Ясен-М“) „Казан“, но плановете са преразгледани във връзка със забавените изпитания на плавателния съд.

Конкретната дата на пуска все още не е посочена. Според думите на източника на изданието за тази година са назначени три-четири пуска от фрегата „Адмирал Горшков“ в Баренцово море, след което ракетата ще отиде за подводни изпитания на „Северодвинск“.

Първите тестове на „Циркон“ през 2020 г. бяха проведени през януари в акваторията на Баренцово море. Ракетата успешно порази мишена на брега на разстояние от 500 км.

Русия е първата държава в света, създала оръжие, което лети към целта със скорост над 2,5 км/с (осем пъти по-голяма от скоростта на звука).

„Всъщност ‘Циркон’ се превърна в перфектното оръжие, недостижимо за комплексите за противовъздушна отбрана в света през следващите десет години. За сравнение, времето за реакция на най-модерната система за ПВО на САЩ Aegis е осем секунди. За това време ‘Циркон’ ще премине зоната на поразяване на комплекса за ПВО и успешно ще унищожи целта“, заяви за Russia Beyond военният анализатор Дмитрий Сафонов.

В момента „Циркон“ преминава изпитания в качеството си на противокорабно оръжие.

Планира се хиперзвуковите „Циркон“ да се прехвърлят и на други комплекси.

Според военните първите, които ще получат тези хиперзвукови технологии след корабите, са системите за ПВО „Прометей“ С-500, които ще защитават границите на страната.

Пред разработчиците стои задачата да „научат“ тези ракети да поразяват цели „на нови височини“ – в околоземната орбита (на около 100 км над Земята). „Циркон“ за комплексите за ПВО С-500 се нарича 40Н6.

Принципната разлика между двете системи е в способността да се поразяват цели в близкия космос с нова самонасочваща се глава. С нейна помощ 40Н6 може самостоятелно да открие целта, да я „улови“ и да я унищожи. И ако по-рано всички функции за търсене и насочване бяха прехвърлени на радиол0кационни станции, то сега ракетата ще ги изпълнява самостоятелно, като ще лети извън радиуса на действие на радарите на Земята.

Външно съдържание и реклама

Източник RB

Последни новини

Последни новини