Не е ясно дали българският капитан от Варна е сред похитените от пирати в Бенин

Капитанът на TOMMI RITSCHER е единственият българин в екипажа на плаващия под флага на Португалия контейнеровоз. Това заяви източник на Maritime.bg, близък до кризисния щаб на компанията-собственик на кораба, позоваващ се на неофициален доклад.

Към 1300 ч. информацията все още не бе потвърдена от Министерството на външните работи, което възложи проверка на посолството ни в Абуджа, Нигерия.

По информация на Maritime.bg, българският капитан е родом от Варна.

Припомняме, че днес компанията-собственик на контейнеровоза съобщи, че 8 души от екипажа са отвлечени.

Не се съобщава дали сред тях е българският капитан.

Около 0500 ч. българско време на 19 април пиратска група успява да се качи на борда на плаващия под флага на Португалия контейнеровоз, намиращ се на рейд край Котону на около 4 nm от брега. 8 моряци от екипажа са пленени, а останалите 11 души успяха да достигнат безопасно помещение, а днес стана ясно, че са в добро състояние.

Темата в Maritime.bg:

Официално от Бенин: Осем моряци са отвлечени от кораба, спецчасти го щурмуваха

Капитанът на атакувания от пирати кораб край Бенин е българин?

Ситуацията на атакувания от пирати кораб е „специфична“

Пирати атакуваха кораб с български моряци

Maritime.bg припомня, че началото на март пирати атакуваха плаващия под флага на Гърция танкер MINERVA MARINE (IMO 9307827) на около 50 nm южно от Котону. Тогава бе отвлечен филипински моряк от екипажа. (вижте още тук)

Също през миналия месец бяха освободени отвлечените от пирати моряци от екипажа на плаващия под флага на Либерия танкер ALPINE PENELOPE (IMO 9379301). Корабът бе атакуван на около 80 nm от Котону, Бенин през февруари. (вижте още тук)

През януари т.г. стана ясно, че моряк е загинал в пиратски плен. Той бе част от екипажа на танкер DUKE (IMO 9262259), плаващ под флага на Маршаловите острови, който бе атакуван от пирати и бяха отвлечени 19 души от екипажа му. (вижте още тук)

Ако разполагате с подробности за инцидента, пишете ни директно във Фейсбук страницата на Maritime.bg

Последни новини

Последни новини

Възстановяват отбивни съоръжения в два пристанищни терминала във Варна

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) планира възстановяване състоянието на отбивни съоръжения по кейови стени в два пристанищни терминала във Варна, става