Морските университети в Черно море въвеждат дистанционно обучение на симулатори

Проведе се конферентна среща между вузовете, членуващи в Черноморската асоциация на морските университети – BSAMI. 

BSAMI е международна организация, създадена през 2010 г. от шестте черноморски държави с конкретната цел да стане най-важният в региона доставчик на морски кадри.

По време на виртуалната среща са обсъдени платформите, чрез които се осъществява електронното обучение, както и начините за провеждане на семестриалните изпити на обучаемите във всеки един от морските университети. Особено внимание е обърнато на практическата подготовка на студентите, която изисква употребата на симулационна техника, информират от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

Извънредното положение, в което се намира всяка една страна поради риск от разпространение на коронавирус, наложи лекциите да бъдат прехвърлени от физическите лекционни зали във виртуални класни стаи. Това породи необходимостта от провеждането на две съвместни инициативи, които предстои да се осъществяват в най-кратък период. Първата от тях е свързана с изработването на проект, който да обобщи придобития опит от проведените онлайн обучение и изпити. Втората е насочена към съвместно дистанционно използване на целия капацитет от ресурси, който включва симулатори и тренажори, с които разполага всеки един от морските университети, членуващи в организацията. В организацията се разглежда вариант и за дистанционна преподавателска мобилност.

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ ще участва с два доклада в дистанционна студентска научна конференция през май, организирана от Морски университет – Констанца, под патронажа на главсека на IMO Китак Лим.

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на