Как руската подводница "Кострома" "неутрализира" американската "Батън Руж"

През февруари 1992 г. във водите на Баренцово море руската атомна подводница „Кострома“ се сблъсква с американската SSN-689 Baton Rouge. Въоръжената с ядрени бойни глави американска подводница получава толкова големи щети, че излиза от строя за три години, а след това е утилизирана. Руският съд по проект 945 „Баракуда“ се разминава с „лек уплах“ и след известно време се връща на служба, пише Russia Beyond.

Както пише в спомените си командирът на 6-та дивизия от атомни подводници на Северния флот контраадмирал Михаил Кузнецов, К-276 под командването на капитан II ранг Игор Локот излиза в морето „за поддържане на бойната подготовка“.

Същевременно край териториалните води на Русия дежури американската подводница-убиец SSN-689. Съдейки по всички налични данни, на капитан Гордън Кремер му е поставена задачата да свали акустични отпечатъци от една от руските „Баракуди“. Целта е в бъдеще да могат да разпознават подводницата по звуците ѝ. И американецът предприема агресивно сближаване.

„Работехме по плана за ученията и започнахме маневра по изплaване за свръзка, като изменихме параметрите на движение и дълбочината. В някакъв момент „противникът“ загуби контакт с нас и, за да го възстанови, направи прекъсване до точката на последния контакт. Разчетите му се оказаха неверни, изводите за маневрирането ни неправилни, още повече, че се беше объркал и в оценката на дълбочината на нашата подводница, затова се оказа над нас. При изплaването „влязохме“ с оградената рубка на носовата част от левия борд“, спомня си Михаил Кузнецов.

Любопитно е, че след удара американските подводничари бягат от мястото на сблъсъка.

„Основната причина за това, мисля, беше разбирането от страна на командира на американската атомна подводница за неправомерността на действията им. Затова той, въпреки много тежката обстановка на борда на съда, предпочете да не изплава, а при максимална скорост да напусне района на сблъсъка“, смята контраадмиралът.

В резултат „Кострома“ се оказва с повреди по рубката и на обтекателя на акустичната антена.

Първоначално американските ВМС отричат дори факта за сблъсъка на Baton Rouge с руската подводница, но по-късно признават.

„Водолазите откриха два прореза, както и вдлъбнатини и драскотини по корпуса на американската подводница, която се сблъска с подводна лодка на Общността на независимите държави“, пише на 28 февруари 1992 г.  New York Times.

Пентагонът отказва да покаже нанесените повреди и през 1995 г. Baton Rouge е утилизирана.

Руската „Кострома“ продължава да служи и след инцидента, а през 2014 г. дори беше модернизирана, отбелязва „Российская газета“.

Източник RB

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).