Вирусът "извади от строя" 26 бойни кораба на САЩ

Установени са случаи на заразени моряци с коронавирус COVID-19 в екипажите на 26 кораба от състава на Военноморския флот на САЩ.

Най-голямо е огнището на самолетоносача USS THEODORE ROOSEVELT (CVN-71), станало причина за оставката на секретаря на флота. 710 са потвърдените заразени моряци от екипажа на атомния съд. Тестовете на останалите 3 872 души от екипажа са отрицателни.

Останалите 25 кораба, на които са установени заразени, са в постоянните си пунктове за базиране и към момента не могат да участват в учения или военноморски операции.

Флотът на щатите не съобщи имената на корабите, на които са установени заразени, нито общия брой на моряците с коронавирус. Според ВМФ разпространението на тези данни може да повлияе на сигурността на екипажите.

В същото време от флота изтъкват, че в момента на море са други 90 кораба, на които няма установени моряци с COVID-19.

Все още тече разследването, което трябва да установи начина, по който са се заразили моряците от USS THEODORE ROOSEVELT. Резултатите от него трябва да подпомогнат разработването и прилагането на допълнителни мерки на корабите, за да се ограничи бъдещо разпространение на вируса.

За момента основното предположение на флота е, че моряците от атомния самолетоносач са се заразили при посещението на кораба в Брест, Франция. Това става преди обявяване на извънредно положение в републиката, където вече има близо 22 хил. смъртни случая. След установяване на заразените на кораба, флотът взе решение незабавно да карантинира екипажа на друг самолетоносач – USS NIMITZ (CVN-68), който се готвеше за отплаване и удължи мисията на авионосната ударна група на самолетоносача USS HARRY S. TRUMAN (CVN-75).

Четете още по темата тук:

668 моряци от екипажа на френски самолетоносач са заразени с COVID-19

Почина моряк от екипажа на американския самолетоносач

Последни новини

Последни новини

Доц. Виолин Райков: Засилва се миграцията на средиземноморски видове по нашето крайбрежие

Динамиката на морското биоразнообразие, която непрекъснато се засилва с климатичните промени, определи темата на нашия разговор с доц., д-р Виолин Райков от Института по

Гвоздейков: Българските морски пристанища могат да се превърнат в портали, концентриращи значителна част от търговските потоци през региона

Осигуряването на бърза и ефективна свързаност между Азия и Европа през българските пристанища е сред приоритетите на правителството. Това заяви министърът на транспорта и