Най-големите пристанища: Оставаме отворени

Двадесет от най-големите пристанища в света остават отворени по време на глобалната коронавирус пандемия, за да се гарантира търговията на море, която поддържа световната икономика.

Това става ясно от съвместна декларация, изготвена по инициатива на Морската и пристанищна власт на Сингапур (МПВС), съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата й.

Документът призовава пристанищните власти да си сътрудничат и да споделят най-добрите практики, с които да се гарантира, че пристанищните операции няма да бъдат прекъсвани заради пандемията.

„Никога не е било по-важно да поддържаме нашите пристанища отворени. Морската индустрия се изправя пред много неизвестни и нови предизвикателства. Пристанищните власти трябва да въведат засилени предпазни мерки в пристанищата и на корабите си, с които да се ограничи и стресът, с който се сблъскват моряците и пристанищните работници“, казва Куах Лей Хуун, изпълнителен директор на МПВС.

В декларацията на най-големите пристанища в Азия, Европа, Близкия Изток и Северна Америка се подчертава, че се гарантира непрекъснатостта на товаро-разтоварните операции в тях, поддържащи глобалната верига на доставки.

Пристанищните власти декларират още, че ще приложат най-добрите практики, за да се ограничи разпространението на заразата, както и продължаване обмяната на опит в борбата срещу COVID-19.

В съобщението от МПВС до Maritime.bg се посочва, че документът е изпратен до Международната морска организация и Международната асоциация на пристанищата, с което се дава път на други пристанищни власти и оператори да се присъединят към него.

Списък на пристанищата, подкрепили инициативата, част от „Кръглата маса на пристанищните власти“ (PAR):

par

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).