Руските подводници "Борей" могат да унищожат цели държави за минути

Руските подводници от клас „Борей“ са способни да унищожат цели държави за минути. Това пише в статия на американското списание „The National Interest“, в която се разглежда потенциала на ядрените подводници от проектите „Борей“ и „Борей-A“.

Авторът припомня, че съдовете от серията трябва да заменят подводниците на проектите „Typhoon“ и „Delta-IV“ (в съветската класификация „Акула“ и „Делфин“).

Позовавайки се на военноморския експерт Х. И. Сатън, авторът пише, че първите подводници са построени на базата на незавършените съдове по проектите „Щука-Б“ и „Антей“. „Борей-А“, обаче, е построена по съвсем нов начин.

На практика без промяна са само габаритите на подводницата. Тя е оборудвана с антенна хидроакустична станция. Плавателният съд има нов дизайн, предназначен да увеличи маневреността и да намали шума.

Но причината ядрената подводница да се смята за смъртоносна не е безшумността, а нейните ракети, отбелязва авторът.

„Борей-А“ ще бъде въоръжена с 16 ракети. Вероятно всяка от тях носи до 10 бойни глави и има максимален обсег от около 9 300 километра.

Всяка от тях има висока маневреност и може да бъде препренасочена след изстрелването си, предаде RB.

Вижте още:

Китай прие нова ядрена подводница

Как руската подводница „Кострома“ „неутрализира“ американската „Батън Руж“

Последни новини

Последни новини

"Спестени" са парите за вкопаване на тръбата под дъното на Варненското езеро

На метри над проектната дълбочина е лежал тръбопроводът, който предизвика разлив на отпадни води в акваторията на Варненското езеро. Той е трябвало да бъде положен на -22 метра

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас